Najmanje 50 kršćana brutalno ubijeno u selu u Nigeriji

Najmanje 50 kršćana brutalno je ubijeno 8. kolovoza u pretežno kršćanskom selu Ayati, koje se nalazi u okrugu Ukum, država Benue, Nigerija.

Lokalna izvješća pokazuju da su smrtonosni napad navodno izveli stočari Fulani u suradnji s kriminalno motiviranom bandom.

Napad se dogodio oko 17.00 sati, ostavivši lokalnu zajednicu opustošenu. Tivta Samuel, stanovnik tog područja, potvrdio je tragični događaj, rekavši: “Osumnjičeni pastirski militanti ubili su preko 50 kršćana u selu Ayati.”

Drugi mještanin, Abraham Waroh, potvrdio je ovo, identificirajući “Fulani pastirske militante” kao napadače.

Nasilje je navodno proizašlo iz spora oko zemljišta, pri čemu su kriminalci navodno “prodavali” zemlju seljana stočarima.

Shima Ayati, lokalni stanovnik i bivši kandidat za guvernera, objasnio je da su nakon što su pastiri počeli pasti svoju stoku na zemljištu, farmeri podnijeli pritužbe državnim tijelima. “Vlada je poslala državnu sigurnosnu jedinicu koja je došla i otjerala stočare i spalila im šatore, što ih je razbjesnilo”, rekao je Ayati.

Razlažući pozadinu situacije, Ayati je dodao: “Tvrdili su da su im razbojnici prodali zemlju i otišli su i sreli razbojnike. Pa su pastiri i razbojnici otišli u selo i izvršili masakr.”

Kršćani su pretrpjeli užasne posljedice

Bijesni zbog uništavanja njihove imovine, pastiri su navodno surađivali s kriminalnom skupinom kako bi izvršili masakr u znak odmazde.

Iako su snage sigurnosti intervenirale i rastjerale stočare, nisu uspjele osigurati odgovarajuću zaštitu za područje, ostavljajući seljane ranjivima na daljnje napade. Kao rezultat toga, 50 kršćana pretrpjelo je te užasne posljedice.

Proteklih mjeseci i druge kršćanske zajednice u Ukumu suočene su sa sličnim nasiljem. Dana 21. srpnja, razbojnici Fulani napali su zajednicu Sankera, ubivši tri kršćana, uključujući vrlo mladog dječaka, prema lokalnom stanovniku Clementu Koloughu.

Ranije, 3. srpnja, Fulani su napali sela Ayati i Borikyo, što je rezultiralo smrću 11 kršćana.

Nigerija je i dalje jedna od najopasnijih zemalja na svijetu za kršćane, s 4118 ljudi ubijenih zbog svoje vjere između 1. listopada 2022. i 30. rujna 2023., prema Svjetskom popisu za promatranje Open Doorsa za 2024. godinu.

NAJNOVIJE!