Engleski nadbiskup: Grupe krajnje desnice su nekršćanske

Krajnje desničarske skupine su nekršćanske i njihova je upotreba kršćanske ikonografije tijekom ljetnih nemira skandalozna, rekao je nadbiskup Canterburyja Justin Welby.

Welby je u članku za londonski dnevnik Guardian osudio nasilne nerede koji su izbili nakon masovnog izbadanja djece na satu plesa u Southportu prošlog mjeseca, opisujući ih kao “rasističke, antimuslimanske, anti-izbjegličke i anti-azilantske”.

Nemire, tijekom kojih su demonstranti napadali džamije, policajce i hotel u kojem su smješteni tražitelji azila, potaknuli su na društvenim mrežama desničarski aktivisti koji su lažno tvrdili da iza napada u Southportu stoji muslimanski imigrant.

Britanski premijer Keir Starmer otkazao je planirani odmor ovog vikenda kako bi predvodio odgovor zemlje na nemire, a policija u cijeloj zemlji i dalje je u pripravnosti zbog mogućeg nastavka nasilja.

Tisuće građana koji se protive rasizmu okupilo se tijekom vikenda u britanskim gradovima među kojima su Belfast, Birmingham, Cardiff, Glasgow i London, a danas je pokopana devetogodišnja Alice da Silva Aguiar, jedno od troje djece ubijene u napadu u Southportu .

Nadbiskup Welby rekao je da su nemiri “potaknuti lažima i namjernim dezinformiranjem javnosti od strane loših aktera sa zlokobnim motivima”.

Dodao je da je ta dezinformacija “procvjetala na plodnom tlu koje su neki britanski mediji i političari godinama njegovali svojom retorikom”.

“Kršćanska ikonografija kojom se koristi ekstremna desnica uvreda je za našu vjeru i sve što je Isus bio i što jest. Kršćanima jasno dajem do znanja da se ne bi trebali povezivati ​​ni s jednom skupinom ekstremne desnice jer su te skupine nekršćanske. Jasno poručujem i pripadnicima drugih vjera, posebno muslimanima, da osuđujemo ljude koji zlorabe takvu fundamentalno antikršćansku ikonografiju”, rekao je nadbiskup Canterburyja.

NAJNOVIJE!