Sjeverna Irska: Žena uhićena dok je molila “Oče naš” ispred klinike za pobačaje

U Coleraineu (Sjeverna Irska), 52-godišnjoj Claire Brennan sudi se jer se molila unutar zabranjenog područja oko bolnice u kojoj se obavljaju pobačaji.

Brennan je uhićena s još jednom osobom ispred bolnice Causeway u Coleraineu u listopadu 2023. zbog navodnog kršenja pravila unutar zabranjenog područja. Molila je “Oče naš”. U rukama je držala transparent s likom Marije, Isusove majke.

Samo mjesec dana ranije u Sjevernoj Irskoj na snagu je stupio zakon koji zabranjuje nuđenje pomoći trudnicama i molitvu unutar 150 metara od klinike za pobačaje ili bolnice u kojoj se obavljaju pobačaji.

Policija je prvo zamolila Brennan da ode negdje izvan zabranjenog područja. Brennan je to odbila i rekla policiji da ne radi ništa protuzakonito. Doslovno je rekla da ima “moralnu obvezu ostati ovdje i moliti se”. Policija ju je tada uhitila.

Ako bude proglašena krivom, mogla bi se suočiti s novčanom kaznom do 2500 funti

Želi osporiti optužbe zajedno s Kršćanskim pravnim centrom. “Uznemirujuće je ako postoji zakon koji ljudima zabranjuje molitvu. Ako ne možete ispred klinike izmoliti ni molitvu protiv pobačaja, a da vas se ne kriminalizira, onda više nitko nije slobodan”, rekla je .

Protivnici zakona o zabrani smatraju da se njime krši Europska konvencija o ljudskim pravima (ECHR), posebice zajamčena sloboda vjere i govora. Međutim, Vrhovni sud UK-a presudio je da je zakon u skladu s ECHR-om.

NAJNOVIJE!