Žrtva seksualnog zlostavljanja tuži biskupiju Essen za 300.000 eura

Osoba pogođena zlostavljanjem od biskupije Essen traži odštetu od najmanje 300.000 eura.

Biskupija je u četvrtak potvrdila zaprimanje takozvane službene tužbe zbog odgovornosti na zahtjev Katoličke novinske agencije (KNA). Prema riječima glasnogovornika Regionalnog suda u Essenu, biskupija ima rok do listopada za očitovanje o tužbi. Još uvijek nije jasno kada će proces započeti.

Tužitelja je zlostavljao svećenik H. čiji je slučaj u cijeloj zemlji poznat. Svećenik je seksualno napastvovao maloljetnike na najmanje četiri mjesta u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Gornjoj Bavarskoj. Godine 1980. premješten je iz biskupije Essen u nadbiskupiju Münchena i Freisinga. U to je vrijeme Joseph Ratzinger, koji je kasnije postao papa Benedikt XVI., bio nadbiskup u Münchenu. Unatoč sudskoj presudi i izvješću koje je upozoravalo na rad s djecom, ponovno mu je povjereno da bude svećenik. H. je s tog mjesta smijenjen tek 2010. godine.

H. od 2020. ponovno živi u biskupiji Essen. Ne smije se više baviti svojom profesijom niti se nazivati ​​župnikom. U ovom slučaju, druga tužba za naknadu štete je u tijeku pred Zemaljskim sudom u Traunsteinu protiv nadbiskupije Münchena i Freisinga.

Prošle je godine Regionalni sud u Kölnu dodijelio čovjeku koji je bio zlostavljan dok je služio kao ministrant najveću odštetu do sada u vrijednosti od 300.000 eura. Od tada je nekoliko osoba pokrenulo tužbe za naknadu štete. Mnogi od pogođenih vjeruju da su dobrovoljne uplate Crkve u znak priznanja za patnje preniske.

NAJNOVIJE!