Predsjednik vatikanskog suda pod istragom zbog navodne povezanosti s mafijom

Predsjednik vatikanskog suda Giuseppe Pignatone pod istragom je talijanskog pravosuđa zbog navodne suradnje s mafijom početkom 1990-ih godina prošlog stoljeća.

Pignatone (75) poznat je po svojoj dugoj karijeri u pravosudnom sustavu. Također je bio zamjenik tužitelja za Palermo (Sicilija) i tužitelj Rima. Od listopada 2019. predsjednik je vatikanskog suda.

Dana 31. srpnja, Pignatone je pozvan da svjedoči na sudu u Caltanissetti na Siciliji, zbog navodnog suučesništva i zataškavanja talijanske mafijaške organizacije La Cosa Nostra (“Naša stvar”).

Događaji sežu u 1992. godinu, kada je sicilijanska mafija ubila suce Paola Borsellina i Giovannija Falconea

Dana 23. svibnja te godine, oba antimafijaških suca, zajedno sa svojim suprugama i nekoliko članova njihove pratnje, ubijeni su kada je eksplodirala bomba koju su u njihove automobile postavili ubojice kriminalne organizacije.

Ti su suci vodili borbu protiv La Cosa Nostre, odgovorne za napade, iznude, trgovinu drogom i pranje novca tijekom 1990-ih u Italiji, prenosi CNA.

U to je vrijeme Pignatone bio zamjenik tužitelja u Palermu i navodno je intervenirao kako bi se okončala istraga protiv organizacije. Prema talijanskom tisku, u izjavi od 31. srpnja tvrdio je da je nevin po svim točkama optužnice i obećao da će surađivati ​​s pravosudnim sustavom.

15. rujna 1993. sicilijanska je mafija također oduzela život blaženom Giuseppeu “Don Pinu” Puglisiju, sicilijanskom svećeniku koji je, unatoč prijetnjama, vodio tihu borbu protiv organiziranog kriminala obrazujući mlade ljude u siromašnom području Palermo, gdje je vršio svoj pastoralni rad.

Puglisi je također propovijedao protiv mafije, zabranjivao im vođenje vjerskih procesija, a čak je u svojim propovijedima vlastima davao skrivene tragove o njihovim posljednjim aktivnostima. Nakon njegove smrti doznaje se da mu je život više puta bio ugrožen.

Dana 15. rujna 1993. zaustavili su ga na ulici i iz neposredne blizine upucali ga u vrat ubojice koje su poslali lokalni mafijaški šefovi Filippo i Giuseppe Graviano. Preminuo je od zadobivenih rana. Puglisija je 2012. papa Benedikt XVI. proglasio mučenikom, a 2013. blaženim.

NAJNOVIJE!