Iran se želi osvetiti i uskoro napasti Izrael: Evo kada se očekuje napad

Bliski istok je na rubu drastične eskalacije sukoba. Naime, očekuje se iranska odmazda za izraelski atentat na prvog čovjeka Hamasa u Teheranu.

Ako se u iransku odmazdu uključi i teško naoružana libanonska skupina Hezbolah, rat koji je započeo brutalnim napadom Hamasa na Izrael prošle godine postat će puno, puno gori.

Stigao američki general

Kako javlja Barak Ravid, izvrsno informirani novinar portala Axios, sinoć je u regiju stigao američki general zadužen za snage SAD-a na Bliskom istoku. Putovanje generala Michaela Kurille u regiju planirano je prije nedavne eskalacije između Izraela, Irana i Hezbolaha, ali očekuje se da će ga iskoristiti da pokuša mobilizirati istu međunarodnu i regionalnu koaliciju koja je branila Izrael od napada iz Irana 13. travnja, potvrdio je Axiosu američki dužnosnik.

Iran je dosad odbio sve pokušaje posredovanja, prenose regionalni mediji. Nakon ciljanog ubojstva vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, Iran je zaprijetio Izraelu teškom osvetom. U isto vrijeme, Amerika je pozvala svoje građane da napuste Libanon što prije mogu. Isto su učinili Velika Britanija, Švedska, Ukrajina, Francuska, Kanada i Jordan. Otkazuje se sve veći broj letova, a vremena je sve manje.

Napad se očekuje danas

Tri američka i izraelska dužnosnika rekla su da očekuju da će Iran napasti Izrael danas. Čelnici Irana i Hezbolaha obećali su osvetu za ubojstva vrhovnog vojnog zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra i političkog vođe Hamasa Ismaila Hanije.

Amerika je pak potvrdila da jača svoje snage na Bliskom istoku u pripremi za mogući iranski napad na Izrael te je poslala više ratnih brodova i borbenih zrakoplova u regiju, potvrdio je Pentagon u petak. Među tim snagama je i nosač aviona USS Abraham Lincoln s pripadajućom udarnom skupinom ratnih brodova i podmornica.

Američki dužnosnici očekuju da će iranska odmazda biti nalik napadu na Izrael 13. travnja, ali potencijalno većeg opsega, a mogla bi uključiti i libanonski Hezbolah.

NAJNOVIJE!