Je li papa Franjo ikad rekao da će Bog spasiti ateiste?

Papa Franjo uzdrmao je umove vjernika i ateista podjednako tijekom propovijedi prije 11 godina u kojoj je rekao da svi se mogu iskupiti čineći dobro, te da će Bog spasiti ateiste.

Kršćansko učenje općenito smatra da vjera u Isusa, a ne dobra djela, daje vječni život.

Ali papa je na jutarnjoj misi u srijedu 22. svibnja 2013. sugerirao da uvjerenje i vjera nisu najveći faktori. Rekao je, prenio je Washington Times: “Gospodin je otkupio sve nas, sve nas, Kristovom krvlju – sve nas, ne samo katolike. Sve. ‘Oče, zar i ateiste?’ Čak i ateiste. (…) Moramo se susretati čineći dobro. ‘Ali ja ne vjerujem, oče, ja sam ateist.’ Ali čini dobro: tamo ćemo se sresti.”

Je li moguće biti spašen bez vjere u Isusa?

Izjava pape Franje protivna je Isusovim riječima: “Stoga vam i rekoh: `Umrijet ćete u grijesima svojim.` Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim.” (Ivan 8, 24) Ako ljudi odluče ne vjerovati u Isusa, ne mogu biti spašeni, jer Isus je rekao: “Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.” (Ivan 14, 6). Nadalje, evanđelist Luka piše: “I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti.” (Djela apostolska 4, 12)

Krist je put od zemlje do neba. “Dakle, je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle, nasta!” (2. Korinćanima 5, 17) Ne postoji drugi način spasenja. “Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek – Krist Isus.” (1. Timoteju 2, 5)

Nažalost, svi koji odbace Krista ostat će bez ogrtača da pokriju svoje grijehe. I Bog neće moći prihvatiti one “koji ne poznaju Boga i ne pokoravaju se evanđelju Gospodina našega Isusa.” (2. Solunjanima 1, 7-8). I apostol Ivan objašnjava da će ova skupina biti isključena iz kraljevstva nebeskog: “Kukavicama pak, nevjernima i okaljanima, ubojicama, bludnicima, vračarima i idolopoklonicima i svim lažljivcima udio je u jezeru što gori ognjem i sumporom. To je druga smrt.” (Otkrivenje 21, 8).

NAJNOVIJE!