Macron podržao ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara: “Ponosan sam”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je snažnu podršku umjetnicima koji su sudjelovali u organizaciji ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 2024. u Parizu, nakon što su primili navodne prijetnje smrću.

Posebno je pohvalio “odvažnost” umjetničkog direktora Thomasa Jollyja, koji je bio meta prijetnji zbog scene inspirirane Leonardovom “Posljednjom večerom”.

Ova scena, koja je uključivala drag queens, transrodnog modela i golog pjevača našminkanog kao Dioniz, izazvala je negodovanje kršćana i drugih, kako u Francuskoj, tako i diljem svijeta.

Macron je izjavio da je ceremonija učinila Francusku ponosnom, ističući da su i Francuzi i ljudi širom svijeta bili oduševljeni. On je također naglasio da, iako svatko ima pravo na kritiku i mišljenje, prijetnje smrću nemaju mjesta u demokratskom društvu.

Organizatori ceremonije izjavili su da nije bilo namjere uvrijediti bilo koju vjersku skupinu, a Jolly je pojasnio da scena nije imala vjersku subverziju kao cilj, već prikazivanje poganske gozbe.

Macron je istaknuo da je umjetnička sloboda ključna vrijednost i da ništa ne opravdava prijetnje umjetnicima.

NAJNOVIJE!