10 biblijskih citata za čitanje na vjenčanju

Često se kaže da vjenčanje traje jedan dan, ali brak traje cijeli život. Ipak, ovi biblijski citati su prigodni za vjenčanje.

Iako volimo velika slavlja, znamo da je dan vjenčanja samo početak. Pravo putovanje počinje kada ostane dvoje ljudi koji zajedno kreću u život.

Jedno je sigurno: putovanje nije uvijek lako niti predvidljivo, ali Bog je obećao da će ih voditi na svakom koraku.

1. Propovjednik 4, 9-12

Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju bolju plaću za svoj trud. Padne li jedan, drugi će ga podići; a teško jednomu! Ako padne, nema nikoga da ga podigne. Pa ako se i spava udvoje, toplije je; a kako će se samac zagrijati? I ako tko udari na jednoga, dvojica će mu se oprijeti; i trostruko se uže ne kida brzo.

Ovi stihovi predstavljaju brak kao timski rad i podsjećaju nas kako je brak ojačan s Bogom u središtu.

2. Rimljanima 12, 9-16

Ljubav nehinjena! Zazirite oda zla, prianjajte uz dobro! Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem! U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite! U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani! Pritječite u pomoć svetima u nuždi, gajite gostoljubivost! Blagoslivljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite! Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima! Budite istomišljenici među sobom! Neka vas ne zanosi što je visoko, nego privlači što je ponizno. Ne umišljajte si da ste mudri!

3. Efežanima 4, 1-3

Zaklinjem vas dakle ja, sužanj u Gospodinu: sa svom poniznošću i blagošću, sa strpljivošću živite dostojno poziva kojim ste pozvani! Podnosite jedni druge u ljubavi; trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira!

Ovi stihovi podsjećaju nas da uvijek trebamo biti ponizni, blagi i strpljivi te raditi na pomirenju u našim brakovima.

4. Efežanima 4, 25-32

Zato odložite laž i govorite istinu jedan drugomu jer udovi smo jedni drugima. Srdite se, ali ne griješite! Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom i ne dajite mjesta đavlu (…)  I ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja! Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.

5. Matej 18, 21-22

Tada pristupi k njemu Petar i reče: “Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta? Kaže mu Isus: “Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.”

Isus nas uči da opraštanje ne treba biti ograničeno; pozvani smo beskrajno opraštati svojim partnerima (i bit će trenutaka kada ćemo zauzvrat tražiti oprost).

PROČITAJTE: Čestitke za vjenčanje: 90 prekrasnih želja za mladence

6. Hebrejima 13, 5

U življenju ne budite srebroljupci, zadovoljni onim što imate! Ta on je rekao: Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti.

Ovaj stih podsjeća parove da budu zahvalni za ono što imaju, umjesto da uvijek žele više. Financijski stres predstavlja veliki pritisak na brak, ali pomicanjem naših prioriteta s gomilanja stvari, možemo ublažiti ovaj teret i posvetiti više vremena Bogu i našim supružnicima.

7. Kološanima 3, 12-14

Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva.

8. Matej 17, 20

Kaže im: “… Zaista, kažem vam, ako imadnete vjere koliko je zrno gorušičino te reknete ovoj gori: `Premjesti se odavde onamo!`, premjestit će se i ništa vam neće biti nemoguće.”

Isus podsjeća mladence da zadrže vjeru tijekom mnogih uspona, padova i iznenađenja koje donosi brak. Bog će osigurati sredstva za prevladavanje svake prepreke, samo ako održimo iskru vjere živom.

9. Kološanima 3, 16-17

Riječ Kristova neka u svem bogatstvu prebiva u vama! U svakoj se mudrosti poučavajte i urazumljujte! Psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevajte hvalu Bogu! I sve što god riječju ili djelom činite, sve činite u imenu Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu!

10. Jeremija 29, 11-13

“Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu. Tada ćete me zazivati, dolaziti k meni, moliti mi se i ja ću vas uslišati. Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim.”

Bog ima plan za mladence i uvijek će biti s njima na svakom koraku na putu.

NAJNOVIJE!