Navike koje će vas mentalno ojačati

Razvijanje mentalne snage ključno je za učinkovitije suočavanje sa životnim izazovima. Donosimo koje će vas navike mentalno ojačati.

Jačanje uma je vrlo važno. Kao što stvaramo prehrambene, sportske i molitvene navike, dobro je pripremiti se za uvođenje navika koje nam pomažu da imamo razvijeniji i jači um. Uspijemo li u tome, s razvijenom emocionalnom inteligencijom možemo postići veću jasnoću u tome kako vidimo stvari i donosimo odluke.

1. Biti zahvalan

Važno je stvoriti naviku zahvalnosti svaki dan, od trenutka kada se probudite do trenutka kada idete u krevet. Neka vam dan započne i završi s Bogom.

Zahvaljuj Bogu čak i za stvari koje još ne razumiješ, ali koje su dio Njegovog plana. Čineći to s obitelji, kolegama s posla ili čak u restoranu, ojačat će u mozgu svijest o tome koliko smo blagoslovljeni.

PROČITAJTE: Molitva zahvale: 7 molitvi za zahvalnost Bogu

2. Oprosti i traži oprost

Ponekad zadržavamo ljutnju u svojim srcima koja nas sprječava da živimo u potpunosti. Opraštanjem postajemo sličniji Kristu, bilo da se radi o dugu, lošoj gesti ili lošem ponašanju.

Tražiti oprost i oprostiti čini nas slobodnijima, pa ako trebate s nekim riješiti situaciju, idite moliti za oprost i ne zaboravite tražiti isto od Boga.

3. Ugasite uređaje

Isključite telefon ili uključite tihi način rada. Na taj ćete način moći posvetiti više pažnje i biti svjesni lijepih detalja svog dana i ljudi oko vas. Osim toga, moći ćete se pozabaviti onim aktivnostima koje ste oduvijek željeli raditi, ali ste ih odgađali jer provodite vrijeme na telefonu (poput čitanja knjige koju ste oduvijek željeli čitati, redovitog vježbanja ili obavljanja kućnih poslova).

4. Pisati

Mnogi stručnjaci preporučuju pisanje jer može pomoći u smanjenju napetosti, stresa i tjeskobe te vam pomoći da ostvarite svoje ideje.

Čak i navečer, prije spavanja, možete odvojiti malo vremena da razbistrite um i zapišete svoje misli i planove za sljedeći dan. Na taj način, kada se probudite, imat ćete zacrtanu rutu za aktivnosti koje ste planirali za taj dan.

James Altucher, pisac i poduzetnik, preporučuje da zapišete 10 ideja dnevno, a one ne moraju biti ideje za vas; primjerice, možete zapisati 10 ideja za kafić koji ste posjetili. Zapišite kako biste ga poboljšali ili što vam se najviše sviđa u njemu. Ova vježba će poboljšati vašu kreativnost, kao i vaše vještine rješavanja problema.

5. Tražite napredak, a ne savršenstvo

Kada se konačno odlučimo pokrenuti projekt, želimo da sve bude savršeno, ali ako dosljedno radite ono što ste zacrtali, korak po korak, postići ćete veći rast. Nemojte biti tako strogi prema sebi i umjesto toga planirajte strategije za postizanje svojih ciljeva.

6. Njegujte duhovni život

Ne zaboravite svoj odnos s Bogom, koji će nedvojbeno ojačati vašu dušu, srce i naravno um.

Držite duhovno štivo pri ruci te redovito provedite neko vrijeme nasamo s Bogom.

Prakticiranje ovih navika učinit će vas da se osjećate jačim i otpornijim na promjene koje se mogu dogoditi u vašem životu, tako da možete jasno sagledati stvari i tražiti veće dobro u svom životu i time utjecati na živote drugih.

Autorica: Karen Hutch; Izvor: Aleteia

NAJNOVIJE!