Fijasko Sinode o sinodalnosti: Izbrisana anketa na X-u i Facebook profilu Sinode

U četvrtak 25. srpnja zbio se jedan zanimljiv događaj. Naime, izbrisani su rezultati ankete na društvenim mrežama X i Facebook.

Riječ je o anketi koju su proveli organizatori Sinode o sinodalnosti na svojim društvenim mrežama X (bivši Twitter) i Facebook, a u njoj je postavljeno ovo pitanje:

„Vjerujete li da sinodalnost kao put obraćenja i obnove može poboljšati poslanje i sudjelovanje svih krštenika?“

Iako se mnogi otpočetka kritički postavljaju prema Sinodi, uviđajući da se na njoj promiču svjetovne i ideološke teme koje bi mogle negativno utjecati na budućnost cijele Katoličke Crkve, čini se da njezini nositelji još uvijek nisu shvatili kakvo je stvarno stanje. To je i razumljivo jer je u radu Sinode bilo uključeno tek oko 1 % vjernika, i to nerijetko pomno odabranih, odnosno za 99 % njih ne može se znati što stvarno o tom procesu misle.

Unatoč tome, čini se kako su organizatori bili uvjereni da je Sinoda dobro prihvaćena, jer se može pretpostaviti da u suprotnom ne bi ni pokrenuli anketu. Međutim, rezultati su pokazali nešto sasvim drugo, što bi svakako bilo mudro uvažiti na planiranom drugom zasjedanju u listopadu.

Obrisani rezultati ankete

Anketa je trebala trajati 24 sata, a na postavljeno pitanje pružala je dva odgovora: Da i Ne. Prema svjedočanstvu Javiera Ariasa, autora naznačenog teksta na navedenom portalu, odmah je, i to s velikom razlikom, prevladao odgovor Ne, a pratili su ga i mnogi napisani negativni komentari. Također, prema istom izvoru, praćenje daljnjeg tijeka ankete do njezina dovršetka pokazalo je da se broj onih koji su odgovorili s Ne stalno kretao između 85 i 90 %, podjednako i na jednoj i na drugoj društvenoj mreži.

Izbrisana anketa na X računu Sinode

Na samom kraju anketa je izbrisana i na X-u i na Facebooku, a taj se čin može tumačiti kao nezadovoljstvo rezultatima i zametanje tragova. No, pretpostavljajući da bi se takvo uklanjanje moglo dogoditi, a razumijevajući da je riječ o važnom pokazatelju koji je vrijedno javno objaviti, novinari iz InfoVaticane pravili su snimke zaslona, a dvije su od njih uvrštene u tekst. Prema njima i ostalom što su naveli, proizlazi da je u anketi na X-u bilo ukupno oko 7.000 glasova i oko 400 komentara, a na Facebooku oko 800 glasova i oko 70 komentara.

Izvor: vjeraidjela.com

NAJNOVIJE!