Drevna kršćanska građevina otkrivena u Bahreinu ostavila je arheologe u čudu

Novootkrivena drevna građevina baca svjetlo na povijesne korijene kršćanskih zajednica u regiji Zaljeva.

U revolucionarnom otkriću, arheolozi u Bahreinu otkrili su jednu od najstarijih kršćanskih građevina u Zaljevu, koja datira iz četvrtog stoljeća. Ovo značajno otkriće predstavlja prvi fizički dokaz drevne kršćanske zajednice u ovoj otočnoj državi.

Crkva Istoka, također poznata i kao Nestorijanska crkva, uspijevala je u regiji nekoliko stoljeća do sedmog stoljeća, kada je počelo širenje islama.

Timovi iz Bahreina i Ujedinjenog Kraljevstva otkrili su zgradu s osam soba za koju se vjeruje da je služila kao rezidencija biskupa biskupije u Samaheeju, selu na sjevernoj obali otoka Muharraq.

Ovaj zajednički projekt, koji je pokrenula Bahreinska uprava za kulturu i antikvitete pod vodstvom dr. Salmana Al Maharija i pod vodstvom profesora Timothyja Insolla s Instituta za arapske i islamske studije na Sveučilištu Exeter, započeo je 2019. i doveo je do pomnih iskapanja kontinuirano do 2023. godine, prenosi Christian Today.

Jedinstveno otkriće

Njihov rad otkriva ranokršćanska naselja u Bahreinu, koja datiraju mnogo stoljeća prije širenja islama. Radiokarbonsko datiranje potvrđuje da je mjesto Samahij bilo naseljeno od sredine četvrtog do sredine osmog stoljeća nove ere, vjerojatno napušteno kako se islam dalje širio među lokalnim stanovništvom.

Iskapanje je počelo na humku unutar groblja Samahij, gdje su arheolozi pronašli ostatke 300 godina stare džamije skrivene ispod zemlje. Kopajući još dublje, otkrili su veliku zgradu s osam soba, uključujući kuhinju, blagovaonicu, radionicu i tri stambene prostorije.

Ovo je otkriće jedinstveno zbog svog položaja u modernom, gusto naseljenom gradu, za razliku od prethodnih kršćanskih građevina pronađenih u udaljenim područjima duž obale Meksičkog zaljeva.

Važna otkrića tijekom iskapanja uključivala su tri gipsana križa, dva na vanjskoj strani zgrade i jedan koji se vjerojatno čuvao kao osobna uspomena, zajedno sa zidnim rezbarijama sa simbolom ribe i dijelom bakropisa ‘Chi Rho’, koji predstavlja Kristovu riječ.

Dr. Al Mahari je spomenuo da se iskopavanje bliži kraju i naglasio važnost mjesta za povijest Bahreina, nudeći dragocjene uvide u prisutnost kršćana u regiji.

Ovo otkriće ne samo da obogaćuje naše razumijevanje raznolike religijske povijesti regije, već također naglašava bogatu kulturu koja je postojala u Bahreinu davno prije pojave islama.

NAJNOVIJE!