Dvije prerano rođene bebe umrle su u istoj klinici u roku od nekoliko tjedana: dali su im pogrešan lijek

Dvije prerano rođene bebe umrle su u razmaku od nekoliko tjedana zbog zanemarivanja bolničkih radnika u Londonu, utvrdila je porota.

Mrtvozornički sud u Westminsteru čuo je da su obje bebe, Elena Ali i Sunny Parker-Propst, dobile natrijev nitrit umjesto natrijevog bikarbonata 2020. dok su bile pod skrbi bolnica Chelsea i Westminster.

“Bezrezervno se ispričavamo zbog propusta u skrbi za Elene i Sunny”, rekla je Lesley Watts, izvršna direktorica Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trust.

“Odmah smo poduzeli mjere kako bismo spriječili da se takvi tragični incidenti ponove”, dodala je Leslie.

Elena Ali je prijevremeno rođena 16. travnja 2020. godine i njezino je stanje ocijenjeno kao srednje teško. Dva dana kasnije, rutinsko praćenje otkrilo je da ima previše kiseline u krvi, poznato kao metabolička acidoza. Prepisana joj je infuzija natrijevog bikarbonata, ali je umjesto toga dobila infuziju natrijevog nitrita. Umrla je isti dan.

Sunny Parker-Propst rođena je prije vremena dva tjedna kasnije, točnije 30. travnja, i prebačena je na neonatalnu jedinicu intenzivne njege (NICU) na nastavak njege. Također, beba je primila isti tretman za metaboličku acidozu pri rođenju, ali je greškom dobila infuziju natrijevog nitrita. Dječak je preminuo 9. svibnja.

Propust u ljekarni

Mrtvozornik je rekao da je glavni liječnik bolnice priznao da je došlo do “potpunog” propusta u ljekarni, što je rezultiralo davanjem natrijevog nitrita umjesto natrijevog bikarbonata.

Interna istraga u ljekarni nije uspjela identificirati tko je izdao pogrešan lijek, navodi se u istrazi, piše BBC.

Koordinatorica neonatalne medicinske sestre rekla je istrazi da je znala za politiku provjere bočica tako da ih podigne i pogleda u visinu očiju – ali to nije učinila. Priznala je da bi, da je to učinila, vidjela da se zapravo radi o natrijevom nitritu.

Sunnyna majka, Kerstin Propst, kaže da nije mogla vjerovati da se ovo dogodilo njihovim bebama.

“To je šokantno, pogotovo ovako velika bolnica, dva puta više, pomislite koliko se drugih stvari događa kojih nitko nije svjestan”, dodala je Kerstin.

Šokantno je da su te prijevremeno rođene bebe, jedne od najranjivijih u društvu, bile izložene riziku. I Elena i Sunny bespotrebno su izgubili život jer medicinske sestre nisu obavljale osnovni posao neonatalne njege”, objašnjava odvjetnik.

NAJNOVIJE!