Statistika otkriva zašto je poznavanje Svetog pisma tako važno

Dr. Peter Bylsma, autor knjige “Biblija koju nikad nisam poznavao: bliži pogled na glavne teme kršćanstva”, iznio je svoj stav u nedavnoj epizodi CBN-ove emisije “Vjera protiv kulture” da vjernici koji ozbiljno žele slijediti Isusa moraju razumjeti Sveto pismo.

Istraživanje Američkog biblijskog društva iz prošle godine pokazalo je da većina Amerikanaca želi češće otvarati svoje Biblije.

Prema CBN Newsu, analiza stanja Biblije pokazala je da više od polovice Amerikanaca (52%) želi redovitije čitati Sveto pismo. Međutim, više od četvrtine ispitanih izjavilo je da jednostavno “nemaju dovoljno vremena” za to.

Još zabrinjavajuće, samo 6% onih koji se izjašnjavaju kao kršćani pridržava se biblijskog svjetonazora, dok velika većina (96%) prihvaća sinkretizam – prilagođenu mješavinu životnih filozofija za osobno zadovoljstvo, navodi se u istraživanju.

Bylsma ističe da nedostatak proučavanja i razumijevanja Biblije pokazuje nedostatak ozbiljnosti u pogledu nasljedovanja Isusa.

10 razloga zašto trebamo čitati Bibliju

Filozofije New Agea se uvlače u kršćanstvo

“Naša kultura radi protiv nas”, objasnio je. “Zapravo, ne shvaćamo koliko nas kultura na različite načine utječe. Da bi osoba zauzela drugačiju perspektivu temeljenu na Svetom pismu, potrebna joj je mreža ljudi koji razmišljaju poput nje i mogu se međusobno podržavati jer su poruke Evanđelja i Biblije kontrakulturne i teško ih je živjeti u današnjem društvu.”

Druga velika briga su filozofije New Agea koje se uvlače u kršćanstvo. Istraživanje Pew Research Centera iz 2018. pokazalo je da šest od deset kršćana vjeruje u barem jednu od četiri New Age teme: duhovnu energiju u fizičkim stvarima, vidovnjake, reinkarnaciju i astrologiju.

Anketa YouGov-a iz kraja 2022. godine pokazala je da 87% Amerikanaca vjeruje u barem jedno vjerovanje koje potpada pod “novodobni spiritualizam”.

Više od polovice ispitanika (55%) vjeruje da je karma stvarna, 41% vjeruje u hipnozu, 39% vjeruje u NLO-e i izvanzemaljska bića, a 29% vjeruje u “zakon privlačnosti”, poznat kao “manifestiranje”.

Nerazumijevanje Svetog pisma i načela kršćanske vjere dovodi do toga da oni koji tvrde da slijede Isusa prihvaćaju uvjerenja suprotna kršćanstvu. Bylsma naglašava da, iako mnogi dolaze u vjeru bez dubljeg poznavanja Biblije, kritično je da ulože vrijeme u razumijevanje Svetog pisma i Isusovih učenja.

NAJNOVIJE!