Je li grijeh ako vjernik želi bogatstvo i uspjeh?

Biti bogat i uspješan znači imati financijsko obilje i veliku popularnost. Je li grijeh ako vjernik želi bogatstvo i uspjeh?

Biti bogat i uspješan nije pogrešno samo po sebi. Nije grijeh ako vjernik to želi. Rizik nije u postizanju bogatstva ili statusa osobe, već u izboru da živimo svoje živote štujući nešto drugo osim Boga. Naš krajnji cilj trebao bi biti štovanje Boga u svemu što radimo, a ne u svjetovnom uspjehu, materijalnom obilju ili slavi (Kološanima 3, 17; 1. Ivanova 2:15-17 ).

Isus, u svom učenju Govor na gori (Matej 5-7), pojašnjava kako se naša poslušnost više otkriva našim motivima nego našim djelima. Isus nam govori da su namjere i razmišljanja poput ljutnje i požude jednako pogrešna kao i zli postupci poput preljuba i ubojstva (Matej 5, 21-30). Na drugom mjestu, Biblija nam govori da Bog gleda na naše motive: “Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu.” (1. Samuelova 16, 7).

Novi zavjet upozorava na opasnost želje za bogatstvom

“Jer oni koji se hoće bogatiti, upadaju u napast, zamku i mnoge nerazumne i štetne požude što ljude strovaljuju u zator i propast. Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima.” (1. Timoteju 6, 9-10)

Jakov upozorava kako žudnja za onim što nemamo može uzrokovati svađe i podjele (Jakovljeva 4, 1-10 ). On kaže: “Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega.” (Jakovljeva 4, 4) Moramo se zapitati: koji je moj razlog za cilj? Koji je moj motiv? Koja je želja mog srca?

Vjernik koji želi bogatstvo i uspjeh mora paziti da njegova želja za tim stvarima bude ukorijenjena u želji da poštuje Boga i da sve radnje koje poduzima kako bi stekao te stvari budu one koje časte Boga.

Kada je Sotona iskušavao Isusa u pustinji, ponudio mu je sva kraljevstva svijeta ako mu se Isus pokloni. Ali Isus nije zaobišao križ. Umjesto toga, On se svojevoljno podložio Božjoj volji (Matej 4, 1-11). Da je Isus jednostavno želio biti bogat i slavan, ne bi imao potrebu doći na Zemlju radi našeg spasenja.

PROČITAJTE: Je li grijeh biti bogat?

Još jedno upozorenje o bogatstvu i popularnosti je da mogu pružiti lažan osjećaj sigurnosti, mogu lako postati idol. Ni bogatstvo ni uspjeh nas ne mogu spasiti. Ako je želja da se bude bogat i uspješan želja da se bude samodostatan ili da se postigne neki osjećaj vrijednosti ili mira ili statusa, ona je neumjesna, grešna i na kraju će propasti.

Biti bogat, imati više nego što nam je potrebno za život, nije grijeh

Salomon, najmudriji čovjek koji je ikada živio, bio je i najbogatiji čovjek koji je ikada živio. Njegovo bogatstvo nije bilo grešno, ali je znao da uzrokuje više boli nego radosti. Rekao je: “Tko novce ljubi, nikad ih dosta nema; tko bogatstvo ljubi, nikad mu dosta probitka. I to je ispraznost. Gdje je mnogo bogatstva, mnogo je i gotovana, pa kakva je korist od toga gospodaru, osim što ga očima gleda?” (Propovjednik 5, 10–11) Bog je ljudima poput Abrahama, Josipa i Davida u Starom zavjetu dao bogatstvo. Tim ljudima stjecanje bogatstva ili popularnosti nisu bili životni ciljevi. Umjesto toga, te stvari im je dao Bog kao blagoslov.

E sad, dobro je imati novca, jer onda možemo pomoći drugima. Biblija nam govori da “dijelimo ono što imamo” (Hebrejima 13, 16), da radimo kako bismo “mogli što podijeliti sa svakim u potrebi” (Efežanima 4, 28 ) i da volimo davati. Bogati imaju izvrsnu priliku velikodušno davati drugima. Ne samo da mogu pomoći onima u potrebi, davanjem mogu pomoći svojoj lokalnoj crkvi ili misionarima.

Koliko god da imamo, mi smo upravitelji bogatstva koje nam je Bog povjerio i trebali bismo ga trošiti i davati prema Njegovim uputama. Opet, bogatstvo nije problem. Problem nastaje kada volimo bogatstvo i uspjeh, a ne Boga.

Bog zna motive našeg srca. Možemo ga zamoliti da nam ih otkrije i da u nama stvori čisto srce koje želi vjerovati i ugađati mu. Ako pomaže Božjem kraljevstvu da budemo bogati ili uspješni, onda On to može dopustiti. Naš fokus treba biti na tome da ga štujemo u svemu što činimo na Njegovu slavu.

NAJNOVIJE!