Katolički svećenik uskratio pričest irskom političaru koji se zalaže za pobačaj

Irski političar Colm Burke, koji se zalaže za pobačaj, nije dobio pričest od katoličkog svećenika tijekom pogrebne službe.

Svećenik je izjavio da je to učinio zbog političarove podrške pobačaju, smatrajući da svaki političar koji glasuje za pro-abortus zakone “sudjeluje u zlu”.

Otac Burke je rekao: “On je ispružio ruku, a ja sam ga blagoslovio i rekao mu da nitko nema pravo na pričest.” Političar je već treći put odbijen na pričesti u biskupiji.

Colm je rekao da je bio u kontaktu s Biskupijskim uredom Cloyne i da namjerava pisati biskupu tražeći pojašnjenje svog statusa u budućim crkvenim svečanostima. Glasnogovornik biskupije potvrdio je da će biskup William Crean kontaktirati ministra sljedeći tjedan.

Nadbiskup Eamon Martin jasno je rekao prije glasovanja o pobačaju da političari koji podržavaju pobačaj ne mogu primiti pričest. Otac Burke je dodao da je Colm bio svjestan toga, ali je svejedno glasovao za pobačaj.

Političar tvrdi da nije bio upoznat s nadbiskupovom izjavom i smatra da kanonsko pravo ne daje ovlasti da se uskrati pričest bilo kome.

Međutim, kanonsko pravo zahtijeva od svećenika da uskrate svetu pričest onima koji su izopćeni ili tvrdoglavo ustraju u očitom teškom grijehu.

Katolička Crkva naučava da je nedostojno primanje svete Euharistije težak grijeh. Apostol Pavao piše: “Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela.” (1. Korinćanima 11,29)

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!