Nesreća u rudniku ugljena u Poljskoj: Jedan rudar poginuo, a jedan nestao

Sedamdesetsedam rudara je spašeno, a jedan se i dalje vodi kao nestao nakon današnjeg podrhtavanja zemljišta u rudniku uglja “Ridultovi” na jugu Poljske, koji je oko 1200 metara dubok.

Podrhtavanje se dogodilo duboko pod zemljom dok je u tom dijelu Poljske zabilježen potres. Šef Poljske grupe za rudarstvo, Leszek Pietraszek, rekao je da je rudar preminuo u četvrtak navečer, ali nije naveo druge detalje.

Potraga za jednim nestalim rudarom obustavljena je zbog visokog rizika od novih potresa, rekao je šef Visokog ureda za rudarstvo Piotr Litwa.

Na površinu je izvučeno 77 rudara, uključujući 17 koji su odmah nakon potresa hospitalizirani. Jedan od njih, s ozljedama glave, helikopterom je prebačen u veliku bolnicu u gradu Katowice, rekli su dužnosnici. Neki od ozlijeđenih kasnije su otpušteni iz bolnice.

Dvadeset specijaliziranih timova sudjelovalo je u operaciji spašavanja u teškim uvjetima pod zemljom. Glasnogovornica rudarske grupe Aleksandra Wysocka-Siembiga rekla je da se nesreća dogodila u 8:16 ujutro. Euromediteranski seizmološki centar zabilježio je potres magnitude 3,1 u južnoj Poljskoj u blizini rudnika Rydultowy u to vrijeme, piše ABCNews.

Dužnosnici su isprva rekli da je u tom području u to vrijeme bilo 68 rudara, no kasnije su taj broj povećali na 78.

Łukasz Pach, voditelj službe hitne pomoći u Katowicama, glavnom gradu rudarske regije, rekao je da su rudari koji su još uvijek u bolnici u stabilnom stanju.

NAJNOVIJE!