Vatikan ne priznaje ukazanje “Gospe svih naroda” u Amsterdamu

Danas je Dikasterij za nauk vjere objavio negativnu i konačnu prosudbu svojih članova kardinala iz 1974., koji su jednoglasno pristali proglasiti nenadnaravnost navodnih ukazanja “Gospe svih naroda” u Amsterdamu.

Odluku je odobrio papa Pavao VI. Navodno ukazanje u svemu je ocijenjeno kao “constat de non supernaturalite”, pa je u očima Crkve izvjesno da ukazanja Djevice Marije zapravo nije bilo.

U priopćenju za tisak, Dikasterij je rekao da posljednjih godina obično “nije otkrivao odluke u vezi s navodnim nadnaravnim fenomenima”.

Međutim, „suočen s upornim sumnjama u vezi s navodnim ukazanjima i objavama iz 1945.-1959. u Amsterdamu, povezanim s pobožnošću ‘Gospi svih naroda’”, Dikasterij za nauk vjere objavio je ishod redovnog zasjedanje tadašnje Svete kongregacije za nauk vjere, održanog 27. ožujka 1974. godine.

Na toj su sjednici donesene presude o “nenadnaravnosti” navodnih ukazanja te je izrečen i negativan stav što se tiče daljnjeg istraživanja fenomena.

Ove je odluke, stoji u priopćenju, “odobrio Sveti Otac Pavao VI. tijekom audijencije prefekta Svete kongregacije za nauk vjere, kardinala F. Šepera, 5. travnja 1974. Ovo se priopćava tako da sveti Božji narod i njegovi pastiri mogu izvući odgovarajuće zaključke.”

Prije novih Normi, koje su stupile na snagu u svibnju 2024., Dikasterij bi priopćio samo službenu odluku mjesnom biskupu, a najviše bi objavio općenitiju obavijest.

Sada, kako bi se razjasnila svaka zabunu, odluka koju je odobrio Papa se objavljuje, što je u ovom slučaju najnegativnija prosudba, uz napomenu o nenadnaravnosti, piše Vatican News.

Nove Norme dopuštaju takvu prosudbu, navodeći da se “mora temeljiti na konkretnim i dokazanim činjenicama i dokazima” koji potvrđuju neautentičnost navodne pojave.

Dana 25. ožujka 1945., na 600. obljetnicu euharistijskog čuda u Amsterdamu, Ida Peerdeman je tvrdila da je vidjela Blaženu Djevicu Mariju, koja joj se predstavila naslovom “Gospa svih naroda”.

Nakon navodnog prvog ukazanja 25. ožujka, kasnije je Ida tvrdila da ih je doživjela još 55, što je trajalo do 1959. godine.

1 KOMENTAR

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Vedran
3 mjeseci prije

Zanimljivo da se Isus nikad ne ukazuje

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!