Hrvatski biskupi su zabrinuti zbog uvođenja Rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Najava uvođenja Rodnih studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izazvala je različite reakcije i podjele u hrvatskom društvu. Zabrinutost su izrazili i hrvatski biskupi.

Zagrebački Filozofski fakultet pokreće novi studij – Rodni studiji, koji bi, daju li nadležna tijela zeleno svjetlo, od 2025./2026. godišnje trebao upisivati 20 studenata, kojima će tri obvezna kolegija biti Feministička teorija, Rodna povijest i Feministička metodologija.

Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) naglašava da ne žele zadirati u akademske slobode, posebice jer su svi članovi predavači na fakultetima, a ograđuju se i od politike.

Ovim istupom, tvrde, traže odgovore, a pozivaju se i na riječi pape Franje, koji je rekao da je rodna ideologija jedna od najvećih opasnosti današnjeg vremena.

PROČITAJTE: Papa Franjo je “rodnu ideologiju” nazvao najvećom opasnošću današnjeg vremena

“Biološka datost spola postaje irelevantna. Prevladava samo ova rodna identifikacija, koja je opet pod utjecajem jedne moje apsolutne slobode i samoodređenja pa ja ujutro mogu biti žena, poslijepodne leptir, navečer muško. To nažalost imamo, nitko ne može zatvarati oči i reći da se to u društvu ne promiče”, kazao je, između ostalog, tajnik Komisije HBK-a Iustitia et pax Vladimir Dugalić.

NAJNOVIJE!