Što je Isus mislio kada je rekao “Ja sam s vama u sve dane”?

Biblija je prepuna ohrabrenja i jamstva da je Bog uvijek s nama. Što je Isus mislio kada je rekao “Ja sam s vama u sve dane”?

Uvijek iznova čitamo da nikad nismo sami u bilo čemu s čime se suočimo. Ipak, može biti tako lako osjećati se usamljeno i pitati se ne samo je li Bog tu, nego i čuje li nas ili vidi.

Biblija potvrđuje da je Bog uvijek prisutna pomoć u nevoljama (Psalam 46, 1), On je uvijek s nama, a Isus nas na to podsjeća u svojim posljednjim riječima učenicima.

“… ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.” (Matej 28, 20)

Trenutak prije svog uzašašća na nebo, ovo su riječi koje je Isus izgovorio: “Bit ću s vama u sve dane”. Ovo je bilo Njegovo posljednje ohrabrenje grupi ljudi čiji je svijet bio okrenut naglavačke! Vjerovali su da je Isus Mesija koji je došao spasiti svijet, samo da bi ga potom vidjeli uhićenog i razapetog. Bol i zbunjenost mora da su bili gotovo nepodnošljivi. Onda je tri dana kasnije bio živ; tada su vidjeli kako Isus uzlazi na nebo, podsjećajući ih da je On uvijek s njima. Isus ih je već prije “napuštao”, barem se tako činilo kada su ga razapeli. Ipak, sada obećava da ih nikada neće napustiti, iako više nije fizički prisutan. Kako je to moguće?

Kako bismo razumjeli riječi, moramo ih pogledati u kontekstu s dva stiha:

Isus im pristupi i prozbori: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!” “I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.” (Matej 28, 18-20)

Isus ima svu vlast na nebu i na zemlji

Isus ohrabruje učenike da iako će se suočiti s teškoćama, pa čak i smrću zbog toga što ga slijede, On je ipak veći od svega toga. Svijet će se nastaviti boriti s grijehom, ali On nudi način da se pobijedi grijeh i pronađe smisleniji život na zemlji koji će voditi do vječnog života s Njim.

PROČITAJTE: Zašto nam treba Spasitelj?

Znajući to, trebamo ići i stvarati učenike. Isus nas ne upućuje da to činimo zato što je to dobra ideja ili zato što se čini lijepim, On to zapovijeda jer je to jedini način da istinu o Kraljevstvu Božjem svi čuju. Ipak nismo prepušteni sebi! On ima sav autoritet i uvjerava nas da nikada nismo sami i da nikada nećemo uzalud dijeliti evanđelje.

Nadalje, trebamo prakticirati krštenje. Nema ništa čarobno u vodi krštenja. Voda je samo voda. Kada krstimo nove učenike u Kraljevstvo, slijedimo primjer koji je postavio Isus (Matej 3, 13) i odričemo se svog starog života u zamjenu za novi, ispunjavajući i vječni. Kroz svetkovanje krštenja prisjećamo se da je Isus uskrsnuo i da je uvijek s nama.

Kao učenici koji stvaraju učenike, imamo puni pristup Isusovoj prisutnosti i riječima koje nam je uputio. Na našu sreću, Njegove su riječi zapisane i dostupne su nam za čitanje, proučavanje i podučavanje. Jedan snažan način na koji možemo osjetiti Njegovu prisutnost u našim životima je kroz čitanje i podučavanje istine koju nam je On dao.

Isus nam daje vremenski rok do kada možemo računati na ovo obećanje – svršetak svijeta. Ovo obećanje trajat će dok se On ne vrati da uvede novu eru svoje vladavine na zemlji, ispunjenje svega što je bilo. Kada će se Isus vratiti? Kada će se to dogoditi? Nije na nama da znamo, ali moglo bi biti danas ili za 100 godina. Poanta je u tome da je On s nama bez obzira koliko dugo prođe prije nego se On vrati. Uvijek!

Zašto bi kršćani trebali biti ohrabreni?

Neki su skeptični i prigovaraju da Isus fizički više nije s nama, pa kako možemo tvrditi da je On “s nama u sve dane”? On obećava da je to moguće po Duhu Svetom:

“I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je.” (Ivan 14, 16-17)

Prisutnošću Duha Svetoga, Isus je stalno s nama. Blagoslovljeni smo što znamo da ne samo da je On s nama, već i živi u nama i djeluje kroz nas. U vremenima nevolje i u vremenima radosti, možemo biti potpuno uvjereni da je On tu, čuje naše molitve, odgovara na njih i postavlja nas točno tamo gdje On želi da budemo za naše dobro i za Njegovu slavu.

1 KOMENTAR

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Egzorcist
3 mjeseci prije

Amen

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!