Misteriozno nestalo 11 kršćana osuđenih na zatvor u Vijetnamu

Jedanaest vijetnamskih kršćana osuđenih na kolektivnih 90 godina i osam mjeseci zatvora zbog svojih vjerskih običaja misteriozno je nestalo iz policijskog pritvora.

Pojedinci uhićeni između 2011. i 2016. sastoje se od šest protestanata i pet katolika, prema izvješću International Christian Concerna, skupine za praćenje vjerskog progona.

Među onima koji su nestali su protestanti iz Degara Ro Mah Pla, Siu Hlom, Rmah Bloanh i Rmah Khil, a svaki od njih optužen je za “podrivanje politike nacionalnog jedinstva”. Prema ICC-u, druga dva protestantska vjernika optužena su za odbijanje nijekanja kršćanstva.

Treba napomenuti da je “Degar” izraz koji vijetnamska vlada koristi za označavanje protestantskih Montanjara koji nisu odobreni od države koji žive u Središnjem gorju zemlje – narodne skupine koja je dugo tvrdila da se suočava s progonom zbog svojih vjerskih uvjerenja.

Petorica katoličkih vjernika – Runh, A. Kuin, A. Tik, Run i Dinh Kuh – suočili su se sa sličnim optužbama zbog svog angažmana u Katoličkoj crkvi Ha Mon, koju također nije odobrila vijetnamska vlada.

Konteksta radi, Vijetnam je 2018. donio Zakon o vjerovanju i religiji, zahtijevajući od vjernika da se registriraju kod vlade prije nego što im se dopusti prakticirati svoja uvjerenja.

“Nestali kršćanski zatvorenici govore o većem problemu unutar vijetnamskog pravnog okvira za nacionalne manjine, poput protestanata iz Degara i katolika Ha Mon”, izjavio je ICC u priopćenju.

Američka Komisija za međunarodne vjerske slobode označila je zakon kao “kompliciran i težak” 2019., a 2022. zastupnik Glenn Grothman (R-Wis.) osudio je postupke vijetnamske vlade protiv manjinskih vjernika.

NAJNOVIJE!