Nadbiskupija proglasila bankrot: Mora platiti oko 70 milijuna eura žrtvama zlostavljanja

Katolička crkva u Kanadi objavila je da će isplatiti odštetu u ukupnom iznosu od 104 milijuna kanadskih dolara (oko 70 milijuna eura) stotinama žrtava seksualnog zlostavljanja u nadbiskupiji St. John’s.

Nadbiskupija St John’s proglašena je odgovornom za jedan od najvećih skandala zlostavljanja u Kanadi još 2020. godine, a godinu dana nakon toga nadbiskupija je podnijela zahtjev za bankrot u iščekivanju ukupnog iznosa odštete koji je utvrđen prije nekoliko dana, prenosi katholisch.de.

Prema priopćenju kojeg je objavila nadbiskupija, ukupno 292 žrtve dobit će odštetu između 55 000 i 850 000 kanadskih dolara.

Prema sudu, zlostavljanja od strane svećenika i drugih crkvenih službenika događala su se u sirotištu za dječake Mount Cashel,u pokrajini Mount Cashel. Zlostavljanja su počela 1940. i trajala su nekoliko desetljeća.

Prema medijskim izvješćima, prve optužbe iznesene su još 1987. godine, a bile su upućene optužbe protiv jednog svećenika. Dvije godine kasnije, razmjeri skandala dospjeli su u javnost. Između ostalog, doznalo se da je već bilo policijskih istraga 1970-ih, ali da ih je tamošnje Ministarstvo pravosuđa zataškalo.

Nadbiskup St John’sa, Peter Hundt, rekao je u priopćenju za javnost objavljenom tijekom vikenda da će nadbiskupija nastaviti raditi sa sudom i odvjetnicima žrtava kako bi “pošteno i pravedno” utvrdila zahtjeve onih koji su pogođeni.

NAJNOVIJE!