Katolička župa traži novog župnika – putem oglasa za posao!

Katolička župa Zizers u Švicarskoj od ovog ljeta traži novog župnika. U vrijeme manjka svećenika to nije lak pothvat. Zato je crkva smislila nešto posebno i sama preuzela inicijativu.

Katolička župa koja traži novog župnika putem oglasa? U Švicarskoj to nije tako neobično. Zbog nedostatka svećenika, župe to često čine same, u dogovoru s upraviteljima biskupije. I u Zizersu treba popuniti mjesto župnika. Idealan kandidat još nije pronađen. Oglas za posao može se naći čak i u njemačkim crkvenim novinama. Alois Gadola predsjednik je župnog vijeća Zizersa i u intervjuu za katholisch.de objašnjava kako je do toga došlo.

“Naš župnik, koji je s nama više od četiri godine, napušta našu župu na ljeto. Želio bi postati redovnik i zatražio je od biskupije Chur malo slobodnog vremena. Stoga tražimo novog. To činimo u dogovoru s biskupijom. Obično biskupija to regulira za odgovarajuću župu. Ali generalni vikar ne stavlja bilo koga ispred nas. Stoga zajedno odlučujemo koga želimo za tu poziciju. No, teško je naći nekoga, također zbog nedostatka svećenika. Postoje neke župe u Švicarskoj koje više nemaju župnika. Stoga bismo željeli aktivno riješiti problem i došli na ideju novinskog oglasa”, kaže Gadola.

Prethodno su pitali sve uključene je li u redu i smiju li oglas staviti u crkvene novine biskupije Rottenburg-Stuttgart. Dobili su dozvolu sa svih strana. Sadašnji župnik izvorno dolazi iz južne Njemačke, pa se pojavila ideja. Imali su dobra iskustva s njim i misle da bi možda netko iz tog područja mogao biti ponovno pronađen.

“Uvijek smo imali župnika i željeli bismo to i dalje. No, zbog nedostatka svećenika, u drugim župama primjećujemo da se nekoliko njih spaja, da laici pomažu tamo ili čak preuzimaju vodstvo župe. Znam da se u Švicarskoj i Njemačkoj mnoge župe spajaju u veće pastoralne jedinice. Ali mi to ne želimo. Za sada. Želimo zadržati našu župu kakva jest i imati vlastitog župnika, samo za nas”, dodaje Alois Gadola.

NAJNOVIJE!