7 najgorih rečenica koje majka može izgovoriti sinu

Neke rečenice koje majke kažu mogu na različite načine utjecati na njihove sinove. Dok neke rečenice mogu ohrabriti i podržati sinove, druge mogu učiniti sasvim suprotno i izazvati velike posljedice za emocionalno i mentalno zdravlje sinova.

Evo nekoliko primjera rečenica koje majke mogu izgovoriti , a koje bi mogle uništiti njihove sinove.

“Zašto ne možeš biti kao tvoj brat/sestra?”

Ova rečenica kod djeteta izaziva osjećaj manje vrijednosti i neprihvaćenosti te potencijalno izaziva suparništvo između braće i sestara.

“Nikad ništa nećeš postići”

Koliko samo ova rečenica može obeshrabriti dijete i smanjiti mu motivaciju za postizanje ciljeva, omalovažiti ga i stvoriti osjećaj bespomoćnosti i manjka samopoštovanja!

“Prestani biti tako osjetljiv, to je samo šala”

Ova rečenica može umanjiti djetetove osjećaje i iskustva, natjerati ga da osjeća da su njegovi osjećaji nevažni ili nepriznati.

“Ako ne uspiješ, bit ćeš veliko razočarenje”

Ovaj oblik pritiska kod djeteta može izazvati strah od neuspjeha i dovesti do perfekcionizma ili izbjegavanja situacija koje bi mogle dovesti do neuspjeha, što je sasvim normalno u životu.

“Ti si uvijek problem”

Ovakva generalizacija može utjecati na djetetovo mentalno zdravlje, stvoriti mu osjećaj manje vrijednosti i učiniti da se osjeća da nikada neće biti dovoljno dobar.

“Zašto si tako lijen?”

Ovakve kritike mogu kod djeteta izazvati osjećaj srama i nedostatak samopouzdanja, umjesto da ga motiviraju da promijeni svoje ponašanje.

“Teško mi je zbog tebe”

Ova rečenica može kod djeteta izazvati osjećaj krivnje i stvoriti teret odgovornosti koji ono nije u stanju nositi.

Umjesto toga, majke bi trebale koristiti rečenice koje potiču i podržavaju dječji razvoj te ih potiču da izrastu u vjerne Bogu i samosvjesne osobe. Komunikacija puna ljubavi, podrške i razumijevanja može imati dalekosežne pozitivne efekte na psihičko i emocionalno blagostanje sinova.

NAJNOVIJE!