Pakistanski sud osudio kršćanina na smrt

Pakistanski sud osudio je kršćanina na smrt zbog dijeljenja sadržaja na društvenim mrežama koji je sud protumačio kao uvredljiv prema muslimanima.

Ova presuda dolazi nakon jednog od najgorih napada na kršćane u provinciji Punjab prošle godine, izjavio je odvjetnik osuđenika, koji je najavio žalbu.

U kolovozu 2023. godine, muslimanske skupine su spalile desetke kuća i crkava u gradu Jaranwala nakon što su neki stanovnici tvrdili da su vidjeli dvojicu kršćana kako trgaju stranice iz Kurana, bacaju ih na tlo i pišu uvredljive komentare. Dvojica muškaraca su uhićena.

Tijekom ovih događaja nije bilo izvještaja o žrtvama jer su kršćani pobjegli u sigurnija područja, izvještava Associated Press. Policija je uhitila više od 100 osumnjičenih za paljenje kuća i crkava, ali nije poznato je li netko od njih osuđen.

Osuđenik Ehsan Shan nije sudjelovao u skrnavljenju Kurana, ali je optužen za ponovno objavljivanje fotografija oštećenih stranica Kurana na svom TikTok profilu, rekao je njegov odvjetnik Khurram Shahzad. Sud u gradu Sahiwalu u provinciji Punjab izrekao mu je smrtnu kaznu.

Amir Farooq, policajac koji je uhitio Shana, izjavio je da je Shan podijelio “sadržaj pun mržnje u osjetljivom trenutku”. Naveed Kashif, lokalni svećenik, kritizirao je presudu, upitavši zašto suci izriču tako ekstremne kazne dok počinitelji napada još uvijek čekaju kaznu.

Optužbe za bogohuljenje česte su u Pakistanu, gdje zakoni predviđaju smrtnu kaznu za vrijeđanje islama ili islamskih vjerskih ličnosti. Ove optužbe često izazivaju nerede i nasilje.

Na primjer, 3. lipnja, 72-godišnji Nazir Masih preminuo je nakon što ga je u svibnju napala bijesna gomila zbog optužbi za bogohuljenje.

NAJNOVIJE!