Savez crkvenih vođa zaprijetio odvajanjem od Engleske crkve

Savez crkvenih vođa zaprijetio je odvajanjem od Engleske crkve zbog planova da se homoseksualnim parovima dopusti da održavaju samostalne službe u crkvama, rekavši da bi to bilo odstupanje od učenja te institucije o braku.

U pismu dvojici najviših biskupa Crkve, skupina koja se ne slaže rekla je da su planovi “jasno suprotni” vlastitoj doktrini koja potvrđuje da je brak između muškarca i žene.

Crkva, koja ne dopušta istospolne brakove u svojih 16.000 crkava, prešla je prekretnicu 2022. kada je odlučila dopustiti svećenicima da blagoslivljaju istospolne parove. Ti su blagoslovi dopušteni samo kao dio redovnih službi otvorenih za javnost, a ne kao samostalne službe, kao što je dopušteno za vjenčanja.

Prijedlog o kojem bi se trebalo raspravljati na nadolazećoj sinodi sljedećeg mjeseca omogućio bi samostalne usluge za istospolne parove na probnoj osnovi. To se ne bi računalo kao brakovi, ali konzervativci kažu da bi ipak otišli predaleko.

“Ako se daljnje odstupanje od doktrine Crkve … dogodi, nećemo imati drugog izbora nego brzo uspostaviti ono što bi zapravo bila nova de facto ‘paralelna provincija’ unutar Evnleske crkve”, stoji u izjavi savez koji je sastavljen vođa iz različitih mreža koje podupire više od 2000 svećenika.

Skupina je dodala da neće napustiti Crkvu ili Anglikansku zajednicu, ali će tražiti “pastoralni nadzor od biskupa koji ostaju vjerni pravovjernom učenju o braku i seksualnosti”.

U srijedu je 11 biskupa Engleske crkve reklo da neće moći podržati prijedloge za samostalne službe.

NAJNOVIJE!