Nadbiskup Viganò optužuje papu Franju za krivovjerje i raskol

Nadbiskup Carlo Maria Viganò, kojeg Dikasterij za nauk vjere optužuje za raskol, kreće u protuofenzivu i sada optužuje i samog papu za raskol i herezu.

Bivši nuncij je tijekom vikenda objavio manifest na web stranici svoje zaklade u kojem je ponovio da ne priznaje autoritet pape Franje i njegove kurije. Manifest nosi datum 28. lipnja, zadnji dan roka za obranu koji mu je prije dva tjedna odredio Dikasterij. Viganò ne želi da se njegova izjava shvati kao osobna obrana, već kao “obrana svete Kristove Crkve”: “Pred svojom braćom u episkopatu i cijelom crkvenom tijelu, optužujem Jorgea Maria Bergoglia za krivovjerje [herezu] i raskol, a kao heretik i raskolnik zahtijevam da ga se osudi i skine s prijestolja koje je nedostojno zauzimao preko jedanaest godina”.

Nova izjava nosi naslov “J’accuse” (“Optužujem”). Viganò se osvrće na otvoreno pismo francuskog pisca Émilea Zole, kojim je 1898. doveo do preokreta u aferi Dreyfus i koje je sinonim za hrabre javne izjave protiv zloporabe vlasti. Francuski časnik Alfred Dreyfus pogrešno je optužen za izdaju.

Najveća kazna je otpuštanje iz klera

Istekom roka obrane, postupak protiv Vigana sada se može nastaviti. Dikasterij je najavio da će mu osigurati javnog branitelja ako si sam ne postavi branitelja. Još se ne zna kome je povjeren ovaj zadatak. Zločin raskola kažnjava se ekskomunikacijom, a mogu se izreći i druge kazne poput zabrane boravka, novčane kazne i zabrane nošenja svećeničkog ruha.

U slučaju “uporne neposlušnosti” ili posebno ozbiljnog uznemiravanja, mogu se izreći daljnje kazne, uključujući otpuštanje iz klera. Kazna nastupa automatski kada je kazneno djelo počinjeno, ali ima puni učinak tek kada je formalno utvrđena u kaznenom postupku ili kaznenom odlukom. Raskol je jedna od teških povreda vjere za koje je odgovoran Dikasterij za nauk vjere kao sudska vlast, piše katholisch.de.

Viganò je bio u diplomatskoj službi Svete Stolice od 1973., a posljednji put kao nuncij u SAD-u od 2011. do 2016. godine. Nakon završetka mandata razvio se u jednog od najoštrijih kritičara pape Franje.

NAJNOVIJE!