Uragan prijeti Meksičkom zaljevu: Ovo nikada nismo vidjeli u lipnju

Prognostičari upozoravaju da uragan Beryl, koji se formirao u petak navečer, ima potencijal prerasti u razornu oluju kategorije 3 (oznaka za oluje s maksimalnom brzinom vjetra između 178 i 207 kilometara na sat) dok se kreće od Kariba prema Meksičkom zaljevu u nadolazećim danima.

Očekuje se da će oluja donijeti vjetrove opasne po život kad stigne do Zavjetrinskih otoka. Beryl je druga imenovana oluja ove sezone, nakon tropske oluje Alberto koja je u lipnju pogodila sjeveroistočni Meksiko, uzrokujući obilne kiše i smrt četiri osobe.

Prvi udar oluje očekuje se na Barbadosu, gdje vlasti već poduzimaju mjere opreza, potičući građane da pripreme svoje domove i opskrbe se neophodnim namirnicama i gorivom.

Slične pripreme su u tijeku i u susjednim državama poput Svetog Vincenta i Grenadina te Dominike, gdje premijer Ralph Gonsalves apelira na trgovine i benzinske postaje da produže radno vrijeme.

Nevrijeme diljem svijeta: Poplave, uragani, tornada i neviđene oluje kao znak posljednjeg vremena

Uragan Beryl dolazi u vrijeme kada Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) predviđa izrazito aktivnu sezonu uragana za 2024. godinu, s mogućnošću do 25 imenovanih oluja, od kojih bi između osam i 13 moglo postati uragani.

Nevjerojatno je vidjeti prognozu za veliki uragan u lipnju, posebno ovako daleko na istoku u dubokom tropskom Atlantiku, ističu stručnjaci.

Michael Lowry, stručnjak za uragane, komentirao je da bi razvoj Beryla u uragan kategorije 3 tako rano u sezoni bio nezapamćen događaj.

Skloništa za hitne slučajeve bit će otvorena od nedjelje navečer kako bi se osigurala zaštita stanovnika pred nadolazećom prijetnjom.

NAJNOVIJE!