Mladić (18) završio u komi zbog energetskih pića: Otkriveno je koliko ih je popio

Mladić Szabolcs (18) pao je u komu zbog velike konzumacije energetskih pića, a u Mađarskoj se oporba i vladajuće stranke slažu da bi trebalo zabraniti konzumaciju mlađima od 18 godina.

Liječnici mu nisu odmah davali velike šanse da preživi, ​​čak su roditeljima rekli da razmisle o doniranju organa.

“Dobili smo poziv tijekom noći da mu je srce stalo. Pokušali su ga oživjeti kod kuće, a potom su pozvali Hitnu pomoć”, rekla je njegova šogorica.

Uslijedila je duga borba za mladićev život, no nakon 20 minuta bolničari su ga uspjeli izvući te je prebačen na Odjel intenzivne njege, gdje je potom dva puta reanimiran.

No, pola sata nedostatka kisika oštetilo mu je mozak i pao je u komu.

Liječnici su obavijestili obitelj da će Szabolcs biti u ovakvom stanju bez mogućnosti poboljšanja, a ako se to dogodi bit će to medicinski fenomen.

Ali situacija se počela mijenjati nabolje. Prvo je otvorio i zatvorio oči, a onda je pomaknuo noge. Prema riječima liječnika radilo se o refleksnim pokretima.

Potom ga je obitelj vidjela kako plače i tada su bili sigurni da se ponašao pri svijesti, posebno kada je odgovarao na jednostavne zahtjeve da trepne ili podigne nogu. Odlučili su mladića odvesti kući.

Mladić je popio čak 6 limenki energetskih pića

Nevjerojatno, ali mladić se potpuno oporavio i živi aktivno, ali kaže da je sretan što je živ jer svaka četiri dana pije karton energetskog napitka, svaki po šest limenki.

Limenka energetskog pića sadrži približno istu količinu kofeina kao i šalica kave, 70-100 mg. Najveća dnevna preporučena doza za odrasle je 400 mg, iznad koje dugoročno može uzrokovati ozbiljne probleme.

Udruga kardiologa Mađarske upozorava: visok sadržaj šećera u energetskim pićima zajedno s kofeinom negativno utječe na krvni tlak i srčani ritam. Osjetljivost na kofein razlikuje se od osobe do osobe, a čak i male doze mogu izazvati početne simptome predoziranja: vrtoglavicu, mučninu, bol u prsima ili napadaj panike.

Takva pića treba svrstati u istu kategoriju kao alkohol ili seksualni proizvodi. U EU je već usvojeno nekoliko sličnih zakona.

Kako prenose mađarski mediji, mladić je popio veliku količinu energetskih pića, čak 6 limenki, zbog čeka je izazvao kolaps u organizmu i pao u komu.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!