Umro francuski svećenik i zlostavljač: Seksualno je zlostavljao nekoliko tisuća mladih izviđača

Bivši svećenik Bernard Preynat navodno je seksualno zlostavljao nekoliko tisuća mladih izviđača. Slučaj je šokirao crkvu u Francuskoj i jednog kardinala koštao službe.

Smijenjeni svećenik i zlostavljač Bernard Preynatđ, koji je 2020. godine osuđen na pet godina zatvora, pronađen je u nedjelju mrtav u kupaonici svoje kuće u Saint-Etienneu, piše katholisch.de. Rečeno je da je 79-godišnjak pušten iz zatvora prije nekoliko tjedana s elektroničkom narukvicom na gležnju na nekoliko tjedana. Patio je od problema sa srcem.

Afera sa svećenikom šokirala je crkvu u Francuskoj i stajala dužnosti kardinala Philippea Barbarina (73). Bivši svećenik seksualno je zlostavljao mlade izviđače 1970-ih i 1980-ih; tužiteljstvo je pretpostavilo nekoliko tisuća napada. Otpušten je iz klera tek 2019., iako su optužbe protiv njega bile poznate mnogo godina prije. Afera Preynat postala je simbol lošeg upravljanja crkvenih vođa skandalima zlostavljanja.

Slučaj je došao u fokus 2016.

Nadbiskup Lyona, Barbarin, optužen je da nije prijavio Preynat državnim vlastima. Državno tužiteljstvo je provelo istragu, ali je nakon nekoliko mjeseci odustalo od slučaja.

U 2019. igrani film “Grace a Dieu” (Slava Bogu) redatelja Francoisa Ozona izazvao je senzaciju. Drama se bavi sudbinom trojice muškaraca koje je kao mlade izviđače zlostavljao svećenik Preynat. Naslov aludira na uzvik kardinala Barbarina, koji je jednom izrazio olakšanje jer je većina slučajeva zlostavljanja u međuvremenu istekla. Ubrzo nakon toga papa je ukinuo zastaru.

U ožujku 2019. Barbarin je proglašen krivim za neprijavljivanje i osuđen na šest mjeseci uvjetne kazne, no kasnije ga je žalbeni sud oslobodio. Ipak, Barbarin je u ožujku 2020. dao ostavku na dužnost nadbiskupa Lyona i povukao se na selo.

U međuvremenu je svećenik Preynat osuđen na pet godina zatvora, ali je privremeno suspendiran zbog liječničkih nalaza. Od studenoga 2021. konačno je morao u zatvor.

NAJNOVIJE!