Vjeruješ li u Božju svemoć?

U cijelom Svetom pismu Bog je opisan kao Onaj koji može učiniti sve što želi. To se naziva Božja svemoć.

Dok razmišljamo o našem ljudskom stanju, lako je vidjeti da nismo svemoćni – ne možemo učiniti sve što želimo. Kao Stvoritelj, Bog ima vlast nad svojim stvorenjima i ograničava moć i sposobnosti koje im daje. To je znao i vjerovao Job.

“Ja znadem, moć je tvoja bezgranična: što god naumiš, to izvesti možeš.” (Job 42, 2)

Božja svemoć

Sveto pismo potvrđuje Božju svemoć govoreći da Bog čini sve što mu se prohtije.

“Gle, ja sam Jahve, Bog svakoga tijela! Meni ništa nije nemoguće!” (Jeremija 32, 27)

Ništa mu nije teško (Postanak 18, 14). Njegova riječ nikada nije lišena snage, pa kad On govori, sve stvorenje mu se pokorava (Izaija 55, 11). Naravno, stvorenja mu nisu poslušna u jednom smislu; to je bit grijeha, ali Bog ima kontrolu čak i nad grešnim postupcima (Psalam 105, 24-25; Postanak 45, 5-8; Izlazak 4, 21; Rimljanima 9, 18). Može koristiti neposlušne postupke za svoje dobre svrhe. Dakle, Njegova riječ uvijek prevladava i možemo vjerovati da se njegova proročanstva uvijek ostvaruju (Ponovljeni zakon 18, 21-22; Psalam 115, 3; Jeremija 32, 17).

Često iz ovih odlomaka zaključujemo da Bog “može učiniti sve”. Ali to ne odražava potpuno biblijsko učenje. Postoje stvari koje Bog ne može učiniti. On ne može lagati (Titu 1, 2), niti, slično tome, učiniti bilo kakvu nemoralnu radnju. Budući da je Bog savršeno svet i dobar, ne može učiniti ništa loše. Njegova je istina savršena dosljednost misli i djelovanja.

PROČITAJTE: Bogu je sve moguće!

Kako bismo onda preciznije definirali Božju svemoć? Mislim da je najkorisnija definicija Božje svemoći sljedeća: On ima potpunu vlast i potpunu kontrolu nad svime. To uključuje i najmanje detalje prirodnog svijeta, poput pada vrapca ili broja dlaka koje vam rastu na glavi (Matej 6, 26-30; 10, 29-30). Čak su i događaji koje nazivamo slučajnima, koje pripisujemo slučaju, zapravo Bog na djelu (Izreke 16, 33). To ne uključuje samo male stvari, već i velike stvari (koje su, uostalom, nakupine malih stvari). On određuje koji će narodi živjeti na kojem području (Djela 17, 26). On odlučuje koji će kralj vladati, kada i gdje (Izaija 44,28). On odlučuje hoće li namjere vladara ostati ili propasti (Psalam 33, 10-11). I odlučio je, jednom, da će zli ljudi oduzeti život Njegovom Sinu, kako bismo mi grešnici živjeli.

“… njega, predana po odlučenu naumu i promislu Božjem, po rukama bezakonika razapeste i pogubiste. Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime ovlada.” (Djela apostolska 2, 23-24)

Bog ne upravlja samo važnim događajima ljudske povijesti nego i životima pojedinih ljudi

On nas oblikuje u utrobi naše majke (Psalam 139, 13-16). On odlučuje hoćemo li putovati ili ostati kod kuće (Jakovljeva 4, 13-17). On kontrolira čak i odluke zlih ljudi, kao što smo već spomenuli. Ali On također ispoljava svoju moć da spasi grešnike, da donese oproštenje i novi život.

“Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen. Doista, srcem vjerovati opravdava, a ustima ispovijedati spasava.” (Rimljanima 10, 9-10)

Naše spasenje u potpunosti je djelo Božje sile, a ne naše vlastito djelo. Vjerujemo u Krista jer nas je odredio za vječni život (Djela 13, 48) i jer je otvorio naša srca za vjeru (Djela 16, 14-15). Vjerujete li u Božju svemoć?

1 KOMENTAR

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
JOSIP
3 mjeseci prije

UVIJEK SAM VJEROVAO I SADA VJERUJEM.MOJ ŽIVOT JE SAMO JAČAO VJERU U SVEVIŠNJEG I SVEMOĆNOG BOGA….BOGA;KOJI ME VODIO KROZ ŽIVOT DA TOGA SKORO NISAM NI BIO SVJESTAN.HVALA TI OČE NA SVEMU I NEKA U SVEMU BUDE VOLJA TVOJA.

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!