Španjolske časne sestre proglasile raskol s Vatikanom

Skupina časnih sestara iz samostana klarisa Santa Clara de Belorado, u sjevernoj Španjolskoj, proglasila je raskol s Vatikanom nakon imovinskog spora.

Časne sestre, članice Reda svete Klare, javno su putem društvenih mreža objavile svoj odlazak iz Crkve, a kao razlog navele su progon crkvenih vlasti zbog imovinskog spora. Objava sadrži i ‘manifest’ na 70 stranica.

U objavljenom pismu, koje je potpisala poglavarica samostana, sestra Isabel de la Trinidad, redovnice su rekle da su se odvojile jer ih je “progonila crkvena hijerarhija zbog imovinskog spora”.

Također su optužile Vatikan za “doktrinarni kaos” i “kontradikcije” u svojim stavovima o pitanjima vjere.

AFP je izvijestio da su 2020. časne sestre pristale kupiti još jedan samostan, ali su tvrdile da ne mogu nastaviti s prodajom zbog intervencije Vatikana.

Optužile su Vatikan da im je stvorio prepreke koje su ih spriječile u financiranju nove kupnje prodajom neiskorištene nekretnine.

Časne sestre sada su se stavile pod vodstvo Pabla de Rojasa Sanchez-Franca, bivšeg svećenika pričestitelja sa samopriznatim “ultra-konzervativnim” uvjerenjima, uključujući sedevakantizme, koji negiraju legitimitet papa nakon 1958. godine.

Nadbiskup Mario Iceta iz Burgosa izrazio je užasnutost odlukom časnih sestara da prekinu veze s Vatikanom.

Pokušao se uključiti u dijalog kako bi riješio situaciju, ali se suočio s otporom kada je predstavnicima crkve odbijen ulazak u samostan. Izrazio je za AFP da je “vrlo bolno čuti poglavaricu kako govori da je Papa uzurpator”.

Časne sestre poduzele su pravni postupak protiv Crkve, tvrdeći da su zlouporabile ovlasti, a nadbiskupiju su dodatno optužile da ometa njihove financijske transakcije.

NAJNOVIJE!