Tko je bila Noina žena?

Gotovo sve što znamo o Noi i arci dolazi iz samo četiri poglavlja Postanka. Znamo za njega i njegove sinove, ali tko je bila Noina žena?

Ovo pitanje zanima mnoge koji su malo razmišljali o biblijskom izvještaju o potopu. Čitamo o Noi i njegovim sinovima, Šemu, Hamu i Jafetu (Postanak 5, 32), ali nisu nam rečena imena Noine žene ili žena njegovih sinova. Dakle, znamo samo imena četvero od osam ljudi koji su preživjeli globalni potop.

Postoji stara židovska tradicija da se Noina žena zvala Naama i da je bila sestra Tubal-Kaina (vidi Postanak 4, 22; Lamek koji je naveden kao Naamin otac u Postanku 4 je drugačiji Lamek od onoga koji je naveden kao Noin otac u Postanku 5.). Iako je moguće da je Tubal-Kain bio Noin šogor, to se izričito ne uči u Bibliji, i nema stvarnog razloga da se to prihvati kao istina.

Djelo poznato kao Knjiga Jašerova, spomenuto u Jošui 10, 13 i 2. Samuelovoj 1,18 također je naziva Naama. Međutim, ovo djelo se smatra krivotvorinom i nije isto što i djelo spomenuto u Svetom pismu. U gnostičkim spisima, Noina žena je identificirana kao Norea, i ona je nekoliko puta spalila arku u pokušaju da osujeti Noin projekt. U apokrifnoj Knjizi jubileja ona se zove Emzara (Jubileji 4, 33).

Ne znamo pravo ime Noine žene

Iako ne možemo biti sigurni u ime Noine žene, znamo da je preživjela potop zajedno sa sedam članova svoje obitelji u arci. Ni Biblija nam ne govori konkretno o njezinom karakteru. Teško je zamisliti da nije vjerno podržavala i pomagala Noi u nevjerojatnom zadatku izgradnje arke i tijekom cjelogodišnjeg boravka na brodu tijekom potopa.

Možda će biti zabavno istraživati ​​različita imena koja su davana Noinoj ženi, ali trebamo upamtiti da su to samo nagađanja budući da Biblija ne daje te pojedinosti. Božja Riječ je naš jedini nepogrešivi izvor informacija o Noi, arci i potopu i moramo graditi naše razmišljanje na njoj.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!