ISIS ubio 80 kršćana u DR Kongo, žrtvama odrubili glave

ISIS je preuzeo odgovornost za nedavne napade u Demokratskoj Republici Kongo (DRC) koji su rezultirali smrću više od 80 kršćana i zatvaranjem nekoliko crkava u zemlji.

Islamska teroristička skupina objavila je putem objave na svom Telegram kanalu: “Više od 60 kršćana je ubijeno, uključujući časnika kongoanske vojske, u napadu vojnika kalifata u istočnom Kongu.”

Bio je to posljednji u nizu napada u kojima su džihadisti s ISIS-om povezanim Savezničkim demokratskim snagama pokrenuli koordinirane napade u pokrajini Sjeverni Kivu.

Agencija France-Presse izvještava da je grupa ubila gotovo 150 ljudi od početka lipnja, uključujući i 7. lipnja kada je ubijena najmanje 41 osoba, od kojih su neki pronađeni “zavezani” i “odrubljeni glave”.

Glasnogovornik Konga rekao je Reutersu da je bilo dodatnih napada u drugim područjima, uključujući selo Masawu 4. lipnja u kojem je poginulo 15 ljudi, selo Mununze gdje je šest mrtvih pronađeno u rijeci, a pet tijela pronađeno je u zajednicama Kabweli i Mamulese.

Više od 120 terorističkih skupina “bori se za vlast, zemlju i vrijedne mineralne resurse” u DRC-u izazivajući kaos u regiji.

Svjetska lista za promatranje Open Doorsa svrstava DRC na 41. mjesto među nacijama u kojima se kršćani suočavaju s najekstremnijim progonima diljem svijeta.

Iako kršćani čine 95% nacionalnog stanovništva, postoje regije u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo koje su i dalje ključna meta radikalnih napadača, objasnio je Open Doors u priopćenju.

NAJNOVIJE!