Rusi oteli tisuće djece iz Ukrajine i “nude” ih na web stranicama za posvajanje

Koristeći alate za prepoznavanje fotografija i intervjue s ukrajinskim dužnosnicima i rođacima djece, Financial Times je identificirao i locirao nekoliko ukrajinske djece na web stranici za posvajanja.

Prema ukrajinskim medijima, navodi se da je Rusija otela tisuće maloljetnika s područja pod ruskom okupacijom. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pretpostavlja da postoji najmanje 20.000 otmica, ali zbog neprijavljenih slučajeva broj bi mogao biti puno veći.

Financial Times (FT) je identificirao otetu djecu uspoređujući fotografije iz službene baze podataka nestale ukrajinske djece s javnim profilima djece za posvajanje u Rusiji pomoću alata za prepoznavanje slika. Otkrio je da je jedno od djece prikazano s novim ruskim imenom. Drugo dijete prikazano je kako koristi rusku verziju svog ukrajinskog imena. Ne spominje se ukrajinsko podrijetlo bilo kojeg djeteta.

Djeca su oteta iz državnih domova za skrb i odvojena od svojih skrbnika i rođaka u gradovima diljem južnih i istočnih regija Ukrajine koje su 2022. pale pod kontrolu ruske vojske. U dobi su od 8 do 15 godina.

Djeca za kojima je tragao FT i čiji su identitet potvrdile ukrajinske vlasti zajedno s njihovim obiteljima završila su u regiji Tula u blizini Moskve i u regiji Orenburg blizu kazahstanske granice. Jedno od djece odvedeno je na okupirani Krim.

Sedamnaest dodatnih podudarnosti otkrilo je na web stranici za posvajanje da su to ukrajinska djeca iz dječjeg doma u Hersonu.

Međunarodni kazneni sud (ICC) je izdao naloge za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i povjerenice za prava djece Marije Lvove-Belove, navodeći da snose kaznenu odgovornost za ratni zločin nezakonite deportacije djece.

Predsjednik Putin potpisao je dekrete koji omogućuju brzo dobivanje ruskog državljanstva za ukrajinsku djecu odvedenu u Rusiju.

Wayne Jordash, predsjednik Global Rights Compliance, međunarodne humanitarne pravne tvrtke, rekao je da su prisilno premještanje ili deportacija djece ratni zločini.

NAJNOVIJE!