Turska će protjerati devet kršćana zbog “misionarskih aktivnosti”

Ustavni sud Turske potvrdio je odluku vlade o protjerivanju devet stranih kršćana zbog navodnih “misionarskih aktivnosti”, označavajući ih kao opasnost za nacionalnu sigurnost.

Sud je presudio da ova oznaka, prema kontroverznom imigracijskom kodu “N-82”, ne krši prava stranaca unatoč njihovom legalnom statusu boravka u zemlji. Većina je navela “okvir široke diskrecijske ovlasti javnih vlasti glede imigracije i granične kontrole”.

“Zapravo, podnositelji zahtjeva nemaju nikakvih pritužbi da su naišli na bilo kakvu opstrukciju ili diskriminirajući tretman u ispunjavanju svojih vjerskih uvjerenja dok su živjeli u Turskoj”, stoji u presudi.

“Osim toga, također treba uzeti u obzir da su podnositelji zahtjeva Helmut Frank i Matthew Vern Black, za koje je primijenjena šifra ograničenja N-82, dobrovoljno napustili Tursku, dok su podnositelji zahtjeva Amanda Jolyn Krause i Jeremy Lauren Lambert još uvijek u Turskoj.”

Odluka označava značajan trenutak u povijesti turskog pravosuđa, budući da je to prva zajednička odluka koja se odnosi na višestruke slučajeve šifre N-82.

U priopćenju, pravna organizacija za vjersku slobodu izjavila je da je sud kroz povijest jednoglasno presuđivao protiv stranih kršćana u sličnim slučajevima. Ali ova posljednja presuda pokazala je podjelu među sucima, dopuštajući da različita mišljenja izbiju na površinu.

Predsjednik Ustavnog suda, sudac Zühtü Arslan, iznio je suprotno mišljenje. Tvrdio je da nema dokaza koji upućuju na to da su aktivnosti žalitelja ugrozile javni red ili sigurnost.

Od 2018. oko 185 stranih protestantskih svećenika deportirano je ili im je zabranjen ponovni ulazak u Tursku, često bez jasnog opravdanja ili pristupa obavještajnim izvješćima korištenim protiv njih.

NAJNOVIJE!