Ovo je pravoslavna crkva 21. stoljeća i zove se Puž: Izgled crkve izazvao buru komentara

Ova pravoslavna crkva zove se Puž. Izazvala je buru komentara na društvenim mrežama zbog “raskidanja s tradicijom”.

Magistarski rad arhitektice Jovane Jovičić „Modernizacija srpske crkvene arhitekture” na kojem je prikazana crkva Puž izazvao je veliku pomamu na društvenim mrežama. “Djeco, ima li vama nešto sveto?”, pitao je jedan korisnik društvene mreže X, a ubrzo je uslijedila bura komentara ljudi koji komentiraju potencijalni, zamišljeni, nerealizirani izgled moderne srpske crkve – crkve budućnosti.

I kako to obično biva na društvenim mrežama u Srbiji, javili su se svi – od onih koji su vidjeli sliku crkve Puž i misle da već postoji, do onih koji vjeruju da će sad svuda po Srbiji niknuti kameni puževi u kojima će se vjernici moliti.

U međuvremenu, dosjetke na rad mlade arhitektice prekinuo je čovjek koji je objasnio da je riječ o magistarskom (diplomskom) radu.

Kako je i sama autorica objasnila u tekstu na portalu Gradnja.rs, riječ je o suvremenom pristupu arhitektonskog oblikovanja objekata SPC, a tu je do detalja objašnjeno i dokumentirano kako može izgledati moderna crkva, a da ne izgubi svoju namjenu, uz moderne obrise, koji se “razilaze” sa srednjovjekovnim.

Ne, neće sada svuda nicati kameni puževi s križem: riječ je o ideji, istraživanju …

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!