Evanđeoska crkva u Rimu izgubila pravnu bitku protiv poreznih vlasti: Ne izgleda kao crkva

Za mjesto bogoslužja Evanđeoske crkve Breccia u Rimu trebao bi se plaćati porez. U četvrtak je Vrhovni sud u Italiji potvrdio odluku Porezne uprave, čime je riješena petogodišnja pravna bitka.

Ova crkva u Rimu čekala je da Vrhovni sud donese odluku o tome može li se njezin objekt službeno smatrati bogomoljom i kao takvom izuzeti od poreza, kako predviđa talijanski zakon.

U četvrtak, 12. lipnja 2024., sud je presudio protiv crkve. Nakon što je dobila dvije presude na nižim sudovima, crkva je izgubila posljednju žalbu.

Pravna bitka traje od 2019. kada je Porezna uprava prvi put tužila crkvu, smatrajući je nepodobnom za oslobađanje od poreza. Prema Poreznoj upravi, prostor se ne može smatrati bogoslužnim mjestom jer nije doživio nikakve strukturne promjene od kupnje.

Prostor je prije bila trgovina u središtu Rima

U pravnom smislu to znači da je prostor mjesto komercijalnog poslovanja. Nakon kupnje, crkva je podnijela zahtjev za promjenu namjene i odlučila se opremiti jednostavno i skromno kako bi služila raznim crkvenim aktivnostima: bogoslužju, obuci, sastancima itd.

Ovaj se tjedan Vrhovni sud složio s Poreznom upravom, rekavši da se objekt ne može priznati kao crkva jer nije izvršio nikakve građevinske promjene. Još uvijek ima isti oblik kao kad je bila trgovina.

Pozadina je u tome što prostor ove evanđeoske crkve ne nalikuje tradicionalnoj katoličkoj crkvi ili impresivnom vjerskom objektu. Ipak, kompatibilan je s protestantskim uvjerenjem da je bogoslužni prostor ako je posvećen propovijedanju Božje Riječi i slavljenju Večere Gospodnje. Unatoč tome što se koristi isključivo za bogoslužje i biblijsku obuku, crkva će morati plaćati velike poreze kao da je mjesto poslovanja. Zbog toga će godišnje morati platiti najmanje 6000 eura poreza. Povrh toga dolazi veliki dug za godine zaostalih poreza i odvjetničkih troškova koji su se akumulirali dok se slučaj odvijao.

Iako je ova crkva razočarana presudom, želi krenuti naprijed i vidjeti pošteniji i ravnopravniji tretman vjerskih manjina.

NAJNOVIJE!