Još jedna američka biskupija podnijela je zahtjev za stečaj nakon više od 450 tužbi zbog zlostavljanja

Još jedna biskupija u SAD-u proglasila je bankrot nakon stotina tužbi za zlostavljanje. Kardinal iz San Diega Robert McElroy obećava da će tražiti pravedno rješenje za sve pogođene.

Prema priopćenju od četvrtka, kalifornijska biskupija San Diega podnijela je zahtjev za zaštitu od stečaja prema Poglavlju 11. U SAD-u postoje dva različita stečajna postupka, koja su nazvana prema odgovarajućim poglavljima Stečajnog zakona. Dok je cilj postupka iz poglavlja 7 likvidirati tvrtku u stečaju, poglavlje 11 više je postupak restrukturiranja pod nadzorom suda.

“Biskupija se mora suočiti s dva uvjerljiva moralna zahtjeva”

“Biskupija se mora suočiti s dva uvjerljiva moralna zahtjeva”, napisao je kardinal McElroy u pismu katolicima u San Diegu. Žrtve seksualnog zlostavljanja moraju dobiti pravednu naknadu. Istodobno je potrebno nastaviti crkveno poslanje u pitanjima obrazovanja, dušobrižništva i pomoći siromašnima. Poglavlje 11 najbolji je način da se postigne oboje. Prema informacijama, biskupija ima više od 450 prijava zlostavljanja.

San Diego nije prva biskupija u SAD-u koja je tražila zaštitu. Posljednjih godina deseci katoličkih organizacija prijavili su se za slične postupke. Nekoliko ih je već dovršeno. Osobito je velik broj neriješenih slučajeva u državama Kaliforniji i New Yorku, jer su obje države stvorile mogućnost retroaktivnog pravnog postupka za žrtve zlostavljanja.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!