Nekoliko američkih biskupa i svećenika anonimno kritizira papu: “Franjo promiče dvosmislenost koja pridonosi podjelama”

U Americi je izašla nova knjiga u kojoj neki biskupi objašnjavaju što im smeta kod Franje, a da im se ne spominju imena.

U novoj knjizi nekoliko američkih biskupa govori o svojim problemima s papom Franjom i njegovom upravom – anonimno. Kako je u utorak izvijestio National Catholic Reporter, oni optužuju Franju za autoritaran stil vodstva i potkopavanje papinskog autoriteta.

“Papa bi trebao biti načelo jedinstva u Crkvi, a umjesto toga Franjo promiče dvosmislenost koja pridonosi podjelama”, citira se biskup u knjizi.

Knjiga pod naslovom “Prave ispovijesti: Glasovi vjere iz života u Crkvi”, knjiga je intervjua koju je uredio Francis Maier, bivši pomoćnik Charlesa Chaputa, bivšeg nadbiskupa Philadelphije. Osim biskupa, svećenici i laici također govore o svom viđenju aktualnog stanja Crkve i politike u Sjedinjenim Američkim Državama. Oni uglavnom dolaze iz konzervativnog spektra, mnogi od njih također su ostali anonimni.

“Njegov stav je autoritaran”

Franjin odnos prema SAD-u i njihovim biskupima očit je i neopravdan, žali se stariji svećenik. “Njegov je stav autoritaran. I znakovito je da niti jedan sjemeništarac nadahnut Franjom nije došao u ovu biskupiju za vrijeme njegova obnašanja dužnosti.”

S druge strane, drugi biskup hvali činjenicu da se Rimska kurija puno učinkovitije usredotočila na potrebe mjesnih biskupa u posljednjih deset godina, za što je zaslužan papa Franjo. “Ali mislim da je njegov način vladanja zapravo prilično nemilosrdan. Potkopava autoritet papinske službe.” Jedan svećenik vidi Franju kao onoga koji “slijedi beskorisnu ideologiju i plan i ima vrlo negativan stav o Sjedinjenim Američkim Državama”.

Izjave koje kritiziraju Franju nastavljaju dolaziti posebno iz američkog episkopata, posebice zbog njegovih postupaka protiv stare liturgije (TLM – tradicionalne latinske mise), blagoslova koje je odobravao homoseksualnim parovima i njegova naglašavanja sinodalnosti. Smatra se da Biskupskom konferencijom dominira konzervativna većina i da je podijeljena po mnogim pitanjima. Sam Franjo opetovano kritizira “nazadne” krugove u američkoj crkvi.

Apostolski nuncij u SAD-u, kardinal Christophe Pierre, požalio se u studenom da su neki američki svećenici, redovnici i biskupi protiv Franje, kao da je on “žrtveni jarac za sve što ne valja u Crkvi ili društvu”.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!