Ne, ne možete usporediti presudu Trumpu s Isusovim raspećem

Kada je američki autor i govornik Eric Metaxas nedavno podijelio objavu u kojoj je osuđujuću presudu Donaldu Trumpu usporedio s Kristovom, mnogi kršćani diljem svijeta bili su s pravom užasnuti.

Nije u redu, piše dr. Krish Kandiah za portal Premier Christianity, a mi u nastavku prenosimo neke njegove misli.

Duboko sam uznemiren načinom na koji neki kršćanski vođe u Americi povlače paralelu između nepravednog suđenja Isusu Kristu u prvom stoljeću i kaznene presude bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, u pokušaju da okupe evanđeoske glasove na predstojećim američkim izborima.

Prošlog je tjedna predsjednik Trump proglašen krivim po 34 točke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije kroz prikrivanje tajnih isplata novca zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels, s kojom je navodno bio u preljubničkoj vezi.

Mnogi kršćani podržavaju Trumpa

Unatoč osuđujućoj presudi, mnogi pristaše, uključujući brojne američke evanđeoske kršćane, i dalje podržavaju Trumpa. Eric Metaxas, poznati kršćanski govornik, podijelio je (i kasnije izbrisao) zapaljivu objavu Franka Pavonea na društvenim mrežama, uspoređujući Trumpa s Isusom, što je izazvalo osudu.

Metaxas, dio američkog evanđeoskog mainstreama, teološki je obrazovan i autor je najprodavanijih biografija o Martinu Lutheru, Williamu Wilberforceu i Dietrichu Bonhoefferu.

Iako nedvosmisleno podržava Trumpa, njegova podrška postaje sve kontroverznija. U nedavnoj objavi na X napisao je da oni koji se ne zauzimaju za Trumpa podržavaju pravi fašizam.

Metaxasova nepokolebljiva podrška Trumpu kontrastira s njegovim kritiziranjem Billa Clintona zbog skandala s Monicom Lewinsky. Dr. Al Mohler, predsjednik Southern Baptist Theological Seminary, također podržava Trumpa, ističući da je alternativa, predsjednik Biden, radikalna ljevica.

Podrška Trumpu unatoč skandalima

Ovi kršćanski vođe vide demokrate kao prijetnju kršćanskim vrijednostima, što objašnjava njihovu podršku Trumpu unatoč njegovim skandalima.

Takva podrška može se usporediti s odvraćanjem pažnje evanđeoskih vjernika na pitanja poput prava na oružje, rodnih normi i retorike protiv pobačaja, dok Trump slijedi svoje ciljeve.

Strah i preokupacija tjeraju kršćanske sestre i braću u SAD-u da budu tako oštri u izbornoj kampanji, jer bi alternativa, kako to vidimo, mogla biti gora.

Ako namjerno pružaju teološku potporu za sve, od preljuba do nepristojnog ponašanja, to je u suprotnosti s Onim kojeg obožavamo; Onim koji je pokazao istinu umjesto moći, mir umjesto sukoba i suosjećanje umjesto prisile.

NAJNOVIJE!