Može li istinski kršćanin biti političar?

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, u mislima mi se vrtjelo jedno pitanje, koje su nedavni politički događaji samo pojačali: Je li zaista moguće da kršćanin bude političar?

Bez obzira na političku pripadnost, pitam se mogu li te dvije identitete koegzistirati. Ovo pitanje ne proizlazi iz političke agende, već iz iskrene zabrinutosti, posebno jer naša politika postaje sve više podijeljena i, ponekad, prilično neprijateljska, piše autor Clarence L. Haynes Jr. za portal Crosswalk.

Što je kršćanin?

Prije nego što se upustim u glavno pitanje, važno je definirati što znači biti kršćanin. Neki bi mogli misliti da odlazak u crkvu nedjeljom, povremena molitva i pokušaj da budemo dobri ljudi kvalificiraju nekoga kao kršćanina. Kad bi to bio standard, možda bi kršćanin mogao biti i političar. Međutim, pravi standard je mnogo viši.

Biti kršćanin znači predstavljati Krista. To znači biti nanovo rođen, opran od grijeha u krvi Isusa i voljeti Ga iznad svega. Kršćanin nastoji poslušati Isusa u svakom aspektu života, stavljajući svoju vjernost njemu iznad svega i svakoga drugog. Biti Njegov učenik znači odreći se sebe, uzeti svoj križ i slijediti Ga, bez obzira na cijenu.

Koristeći ovu definiciju, pitam se je li moguće živjeti tako i biti političar.

Problem kompromisa

Biti političar u našoj zemlji, bez obzira na pripadnost stranci, neizbježno uključuje kompromis. Ne mislim na kompromise između stranaka kako bi se donijeli zakoni, već na kompromise vrijednosti i integriteta koje političari često čine kako bi zadržali svoje položaje i podršku svojih stranaka.

Što se događa kada stranačke direktive dolaze u sukob s Isusovim učenjima? Hoćete li slijediti stranačku liniju ili se pridržavati Isusovih zapovijedi? Ovdje nastaju problemi.

Razmotrimo nedavne događaje. Donald Trump je nedavno proglašen krivim po 34 optužbi za kaznena djela, što je izazvalo snažne emocije diljem političkog spektra. Ostavimo po strani osobne osjećaje o suđenju i usredotočimo se na reakciju jednog senatora u intervjuu na ovu temu.

Novinar je pitao: “Bez obzira na vaše osjećaje o suđenju, je li pogrešno da bivši predsjednik ima aferu i zatim plati nekome da to prikrije?” Kao kršćani, znamo da je odgovor da.

Međutim, ovaj senator, koji često ispovijeda svoju vjeru, izbjegavao je dati izravan odgovor i umjesto toga se preusmjerio na političke točke. Ova nevoljkost vjerojatno je proizašla iz želje da zadrži svoju političku poziciju.

Ovo nije izolirani incident. Političari s obje strane spektra koji tvrde da slijede Isusa često se nalaze u sličnim situacijama. To postavlja pitanje: Može li kršćanski političar istinski slijediti Krista i ostati vjeran svojoj stranci?

kršćani baviti politikom
Foto: hr.wikipedia.org

Služenje dvojici gospodara

Isus je rekao: “Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.” (Matej 6,24).

Iako je Isus govorio o novcu, načelo se primjenjuje općenito. Kada političari stavljaju lojalnost stranci iznad usklađivanja s Isusovim učenjima, otkrivaju kojem gospodaru stvarno služe.

Što bi trebalo biti važnije?

To vodi do još jednog pitanja: Koju ulogu trebaju imati integritet i ugled u životu političara? Ne bi li predstavljanje Isusa trebalo biti važnije od lojalnosti stranci? Idealno bi odgovor bio da. Međutim, složenosti političkog života često otežavaju ovo pitanje. Iako ne razumijem u potpunosti pritiske političkog ureda, zar ne bi očuvanje svjedočanstva za Isusa trebalo biti najviši prioritet?

Razmišljajući o vlastitim prošlim pogreškama, želio bih se vratiti i promijeniti vremena kada nisam dobro predstavljao Krista. Pitam se hoće li političari koji ispovijedaju svoju vjeru jednoga dana osjećati isto.

Poziv na govor istine

Biblija pruža primjere osoba koje su stajale za svoju vjeru unatoč političkom pritisku, poput Daniela, Šadraka, Mešaka i Abednega. Oni nisu popustili pred pritiskom svojih političkih vođa, već su održali svoju vjeru.

Da, u tim slučajevima njihovi životi bili su u opasnosti, ali Bog ih je zaštitio, čineći njihovo svjedočanstvo još snažnijim. Imamo li danas političare s istom razinom hrabrosti?

Političari odlučuju kandidirati se za ured, prihvaćajući odgovornost da govore istinu vlasti dok istovremeno održavaju svoju moralnost i integritet. Kao kršćani, oni ne predstavljaju samo svoje birače, već i Krista.

Međutim, suprotstavljanje stranačkoj liniji u današnjem političkom okruženju često vodi do kratke političke karijere. To postavlja pitanje: Što vam je važnije? Ako je očuvanje političke karijere glavni prioritet, tada postaje nužno držati se stranačke linije, često nauštrb vjernosti Kristu.

Zaključak

Posao političara je inherentno složen, a dodavanje vjere u tu kombinaciju stvara dodatne izazove. Tvrdnja da slijedite Krista podiže očekivanja za ponašanje koje bi se trebalo razlikovati od onih koji nisu njegovi učenici. Iako nije lako, to je dio poziva da uzmemo svoj križ.

Dakle, može li kršćanin biti političar? Nakon mnogo razmišljanja, zaključujem da možda nije moguće u današnjem podijeljenom političkom okruženju. Ako jest, još uvijek čekam da vidim političare koji će stati za Isusa, čak i po cijenu svojih političkih karijera.

Dok završavam ovaj članak, pozdravljam vaše mišljenje o ovoj temi. Ostavimo našu raspravu biblijskom i izvan politike.

NAJNOVIJE!