Vatikanski djelatnik uhićen zbog pokušaja prodaje rukopisa iz bazilike Svetog Petra

Vatikan je potvrdio da je bivši djelatnik uhićen zbog navodnog pokušaja prodaje rukopisa iz arhiva bazilike Svetog Petra.

Alfio Maria Daniele Pergolizzi identificiran je kao osumnjičenik, kako je prvo izvijestio talijanski list Domani.

Prema novinama, Pergolizzi se sastao s talijanskim kardinalom Maurom Gambettijem i ponudio mu prodaju rukopisa: Gambetti je navodno dao Pergolizziju ček na otprilike 130.000 dolara u zamjenu za predmet, samo da bi Pergolizzi i njegov pratilac ubrzo nakon toga bili uhićeni.

Rukopis o kojem je riječ opisan je u službenim izvješćima kao “…pripremljen od strane škole umjetnika Gian Lorenza Berninija, opisujući zlato potrebno za ukrašavanje slavnog Baldacchina”.

Vatican News je izvijestio da se optuženi trenutno nalazi u pritvoru u uredima žandarmerije države Vatikan. On je ispitan, a sljedeći bi tjedan promicatelj pravde trebao donijeti odluku o podizanju optužnice.

Kritike su usmjerene na metode koje koristi Alessandro Diddi, vatikanski promicatelj pravde.

Stranica s vijestima Faro di Roma izrazila je negodovanje u vezi s tim: “Jasno je da je ovo istraga temeljena na zamci postavljenoj bivšem zaposleniku… Ipak, zapanjujuće je da se ovakva logika slijedi unutar države Vatikan.”

Pergolizzi se branio tvrdeći da je primio rukopis od talijanskog monsinjora Vittorina Cancianija, ukazujući da je bio dio privatne zbirke, a ne ukraden iz arhiva bazilike.

NAJNOVIJE!