Novi zakon mogao bi prisiliti kineske svećenike da dijele tajne ispovijedi

Novi zakon mogao bi natjerati katoličke svećenike u Hong Kongu da otkriju što se govori u ispovjedaonici.

Prema članku 23. – novog zakona donesenog u ožujku ove godine – svećenici bi se mogli suočiti s 14-godišnjom zatvorskom kaznom ako odbiju otkriti što im govore članovi njihove zajednice.

Vijest dolazi u trenutku kada zemlja obilježava 35. godišnjicu prosvjeda na Trgu Tiananmen kada je Narodna oslobodilačka vojska razbila studentske prosvjede koji su pozivali na političku liberalizaciju i veće poštivanje ljudskih prava.

Stradao je nepoznat broj ljudi.

Tri desetljeća kasnije, mnogi vjeruju da kršćanima sada nije ništa bolje nego tada.

Trenutno ima oko 96,7 milijuna kršćana u Kini, iako to čini manje od sedam posto ukupne kineske populacije od oko 1,5 milijardi.

Komunistička partija Kine želi da crkve budu u skladu s njezinim službenim stajalištima i potiče ih se da hvale i zaklinju se na odanost Komunističkoj partiji i njezinoj ideologiji.

A prema posljednjem izvješću Povjerenstva Sjedinjenih Američkih Država za međunarodnu vjersku slobodu (USCIRF), represije države nad crkvama postaju sve gore i šire se i na Hong Kong.

Prema USCIRF-u, Zakon o nacionalnoj sigurnosti ‘doveo je do autocenzure među vjerskim vođama Hong Konga i zatvaranja nekih vjerskih skupina.’

Release International koji služi progonjenoj Crkvi u cijelom svijetu kaže kako je progon i dalje blaži nego na kopnu, ali je vjerska sloboda u Hong Kongu pod sve većom prijetnjom.

Protestantski pastor Garry Pang Moon-yuen bio je prvi hongkonški svećenik koji je osuđen prema nedavnom Zakonu o nacionalnoj sigurnosti. Bio je zatvoren 2022. nakon što je optužen za propovijedanje pobune.

Kina prijeti progonom neposlušnih svećenika

Partner Release Internationala Bob Fu, bivši prosvjednik na Trgu Tiananmen, rekao je:

“Za katolike (ispovjedaonica) bi trebala jamčiti apsolutnu povjerljivost između svećenika i ispovjednika. Ako svećenici budu prisiljeni to prekršiti, Kina će krenuti vrlo opasnim putem prema progonu.”

Primjeri progona na kopnu uključuju rušenje crkava, uništavanje križeva, zatvaranje svećenika i pastora te kriminalizaciju uzimanja desetine koja je ponovno označena kao financijska prijevara.

Mnogi su kršćani napustili Hong Kong i otišli u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi izbjegli kazne, osnivajući nove crkve u zemlji. Jedna studija koju je provelo Britansko i inozemno biblijsko društvo pokazalo je da kineska crkva sada najbrže raste u Britaniji.

Unatoč tome, partneri Release Internationala sa sjedištem u Velikoj Britaniji žele da britanska vlada odgovori na nevolje tamošnjih kršćana i zauzme se za slobodu vjere u svojoj bivšoj koloniji.

Hong Kong je postao britanska kolonija 1842., a vraćen je Kini 1997.

NAJNOVIJE!