‘Nitko to neće moći kontrolirati’: Vatikanski diplomat upozorava na korištenje NATO oružja protiv Rusije

Državni tajnik Vatikana, kardinal Piero Parolin, izrazio je zabrinutost zbog sukoba između Ukrajine i Rusije u razgovoru s novinarima na marginama predstavljanja knjige u Milanu ovoga tjedna.

Rekao je o korištenju NATO-ovog oružja protiv Rusije: “Mislim da bi to trebalo zabrinuti svaku osobu kojoj je stalo do sudbine našeg svijeta. Moglo bi dovesti do eskalacije koju nitko neće moći kontrolirati, to je uznemirujuća perspektiva.”

Ovi su komentari došli u trenutku kada NATO razmatra dopuštanje Ukrajini da gađa ruski teritorij dostavljenim oružjem, potez koji podupiru čelnici Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i SAD-a.

Rasprava o ovoj točki pojačala se posljednjih dana nakon što je Rusija pokrenula novu ofenzivu u Harkivu, najnoviji u pokušaju da postigne napredak u Ukrajini nakon pokretanja invazije punog opsega u veljači 2022.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron početkom svibnja rekao je da bi Ukrajina mogla upotrijebiti oružje koje joj je dostavio London na ciljeve unutar Rusije, te da je na Kijevu da odluči hoće li to učiniti.

Tijekom petodnevnog putovanja u Njemačku u utorak, francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je, “trebali bismo dopustiti neutralizaciju vojnih lokacija s kojih se lansiraju projektili i onih s kojih se gađa Ukrajina”.

Na zajedničkoj medijskoj konferenciji s Macronom, njemački kancelar Olaf Scholz podržao je ovo stajalište, stajalište koje također ima više istočnoeuropskih članica NATO-a.

U četvrtak je predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden ublažio neka ograničenja u korištenju vojne pomoći Ukrajini od strane SAD-a, signalizirajući korak prema dopuštanju uporabe američkog oružja na ruskom tlu.

Kao odgovor na potencijalnu vojnu pomoć Zapada Ukrajini, ruski visoki sigurnosni dužnosnik Dmitrij Medvjedev upozorio je na značajne posljedice.

U izjavi je rekao: “Ovo nije vojna pomoć, ovo je sudjelovanje u ratu protiv nas”, dodajući da bi takve akcije mogle postati “casus belli”, odnosno čin izazivanja rata.

NAJNOVIJE!