Vjeroučitelj Mario Milovac iz Splita demantirao laži koje su mediji širili o njemu

Prije nekoliko dana, tjednik Nacional objavio je članak u kojem se vjeroučitelj iz Splita Mario Milovac optužuje za uznemiravanje gimnazijalaca jer je prikazao realistične scene pobačaja.

Milovac je u ekskluzivnom intervjuu za portal Bitno.net odbacio sve optužbe, objašnjavajući kako s učenicima razgovara o bioetičkim temama na odgovoran način.

Odbacivanje optužbi

Vjeroučitelj Milovac odlučno je demantirao sve navode. „Najodlučnije i najoštrije niječem da sam spominjao bilo kakve ‘vješalice’ na satu vjeronauka, kao i to da sam puštao eksplicitne snimke pobačaja”, ističe Milovac. Dodaje kako 28. svibnja 2024., na dan kada se incident navodno dogodio, nije bio prisutan na satu u dotičnom razredu te nije prikazivao nikakve snimke.

„Za termin ‘vješalice’ u kontekstu pobačaja prvi sam put doznao tijekom ove situacije i nisam ga nikada koristio tijekom nastavnog procesa u ovom kontekstu otkad radim u školi”, naglašava vjeroučitelj. Također, ističe da je tog tjedna obrađivao sasvim drugu nastavnu jedinicu koja nema nikakve veze s pobačajem.

Odgovor na medijske napade

Milovac smatra da su napadi na njega dio šireg napada na katolički vjeronauk i nauk Crkve o ključnim moralnim i etičkim pitanjima. „Smatram da je svaki vjeroučitelj ciljana meta jer u jednom tjednu isporuči Radosnu vijest vjerojatno većem broju ljudi nego što je broj čitatelja pojedinih tiskanih medija u mjesec dana”, istaknuo je.

Interes učenika za bioetičke teme

Govoreći o interesu učenika za bioetičke teme, Milovac priznaje da učenici nisu previše zainteresirani za ozbiljan razgovor o takvim temama jer su okupirani svojim svakodnevnim brigama i obvezama. „Pobačaj nije tema koja ih neposredno zanima, ali nužno je govoriti i o takvim temama jer im daju uvid u buduće životne izazove i moralne dileme”, objašnjava.

Utjecaj prozivanja na vjeroučitelje

Vjeroučitelji su često prozivani zbog svojih izjava na satovima vjeronauka, no Milovac smatra da to ne smije utjecati na slobodu razgovora s učenicima. „Temu abortusa obradio sam u skladu sa svim stručnim i pedagoškim standardima obazrivo i profesionalno, bez straha iznoseći racionalne činjenice i nauk Katoličke Crkve,” kaže Milovac. Ističe da se trudi izlagati takve teme na jasan i cjelovit način kako ne bi ostalo prostora za nedoumice.

Odnos vjeronauka i drugih predmeta

Odgovarajući na kritike da je vjeronauk kontradiktoran s nekim drugim predmetima, poput biologije, Milovac naglašava da vjeronauk i znanost nisu u sukobu. „Znanost i vjera možda koriste različit terminološki rječnik, ali se zapravo nadopunjuju da prikažu potpunu sliku čovjeka i stvarnosti”, objašnjava Milovac. Smatra da oba pristupa stvarnosti mogu zajedno supostojati unutar školskog sustava, pružajući učenicima širi pogled na svijet.

Podrška Katehetskog ureda

Vjeroučitelj Milovac zahvalio je predstojnici Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije Jadranki Garmaz na bezrezervnoj podršci tijekom cijele situacije. Također, zahvalio je svim kolegama i osobama koje su mu privatno izrazile podršku i razumijevanje.

Milovac je, uz svoj rad u školama, autor knjige „Drevna igra, nova pravila” na temu rodne ideologije te je gostovao u emisiji „O, tempora!” Stanka Stojića, gdje je raspravljao o rodnoj ideološkoj kolonizaciji. Smatra da je njegov jasno i javno artikulirani i argumentirani govor često meta napada, prenosi Bitno.net.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!