Benedikt me podržao u pogledu prava LGBT parova, kaže papa Franjo

Papa Franjo pronašao je saveznika u svom prethodniku Benediktu XVI. kada je govorio u korist civilnog partnerstva za istospolne parove, napisao je papa u novoj knjizi objavljenoj u utorak u Španjolskoj.

Papa je potvrdio protivljenje Katoličke crkve LGBT brakovima, ali je više puta rekao da istospolni parovi imaju pravo na zaštitu zakonima o građanskim zajednicama.

Veća otvorenost prema LGBT zajednici bila je jedno od obilježja njegova 11-godišnjeg papinstva, ali konzervativniji Benedikt nije bio poznat kao naklonjen toj stvari.

Unatoč tome, Papa je napisao da se Benedikt zauzeo za njega pred neimenovanom skupinom kardinala koji su mu se obratili žaliti se na papinu “herezu” o građanskim partnerstvima.

“Pojavili su se u njegovom domu kako bi mi praktički sudili i pred njim su me optužili da podržavam istospolne brakove”, rekao je papa Franjo.

Benedikt XVI. je slušao, “pomogao im je razlučiti stvari” i rekao im da ono što je Franjo rekao nije “nikakva hereza”, rekao je papa.

Franjo je to otkrio u knjizi na španjolskom jeziku “Papa Franjo. Nasljednik: Moja sjećanja na Benedikta XVI”, na temelju intervjua s novinarom Javierom Martinezom-Brocalom.

Papa je već u veljači 2023. rekao da je Benedikt jednom odbacio pritužbu o onome što je rekao o građanskim zajednicama, ali je ponudio manje detalja.

Papa je u prosincu dopustio svećenicima da blagoslivljaju istospolne parove, što je izazvalo bijes konzervativaca, inzistirajući da to ne znači formalno odobrenje za neheteroseksualne veze.

Nema naznaka da je Franjo razgovarao o tom potezu s Benediktom, koji je nastavio živjeti u Vatikanu nakon svoje šokantne odluke da se povuče 2013., sve do svoje smrti krajem 2022.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!