Broj pobačaja u Škotskoj dosegao rekordnu razinu

Broj pobačaja u Škotskoj prošle godine dosegao je rekordnu razinu, što je potaknulo pozive na “hitno” ponovno uvođenje osobnih konzultacija prije svakog pobačaja.

Nove statistike koje je objavilo Javno zdravstvo Škotske pokazale su da je 2023. bilo 18,207 pobačaja, što je povećanje od 9,63% u odnosu na prethodnu godinu.

Brojke su također pokazale povećanje pobačaja od 29,2% od 2022. godine među djevojčicama u dobi od 15 i mlađih godina, te povećanje pobačaja u kasnom terminu za 35% u 21. tjednu trudnoće ili kasnije. Više od trećine pobačaja (39,92%) prošle godine bili su ponovljeni pobačaji.

Broj pobačaja beba s invaliditetom porastao je za 4%, s 274 u 2022. na 285 u 2023. godini. Od toga je 49 beba imalo Downov sindrom.

Pravo na život UK pripisalo je povećanje uvođenju pobačaja kod kuće tijekom pandemije, kada je zakon promijenjen kako bi se omogućilo uzimanje obje pilule za pobačaj kod kuće nakon e-konzultacija.

Glasnogovornica organizacije Right To Life UK, Catherine Robinson, rekla je da pobačaji koji se sami primjenjuju ugrožavaju zdravlje žena.

“Velika je tragedija što je prošle godine zbog pobačaja u Škotskoj izgubljeno 18.207 života, što je najveći zabilježeni broj”, rekla je.

“Svaki od ovih pobačaja predstavlja neuspjeh našeg društva da zaštiti živote beba u maternici i neuspjeh u pružanju pune podrške ženama s neplaniranim trudnoćama.”

Rekla je da će ponovna uspostava osobnih pregleda zaštititi žene i spriječiti tragedije poput slučaja Carle Foster koja je pobacila svoje dijete između 32 i 34 tjedna nakon što je dobila tablete za pobačaj kod kuće znatno iznad zakonske granice od 10 tjedana, prenosi Christian Today.

NAJNOVIJE!