Europski biskupi osudili odluku Turske da pretvori crkvu Svetog Spasitelja u džamiju

Europski biskupi osudili su nedavnu odluku turskih vlasti da pretvore Crkvu Svetog Spasitelja u Chori, mjesto svjetske baštine UNESCO-a u Istanbulu, u džamiju, nazivajući je nastojanjem da se razvodne povijesni korijeni kršćanstva u zemlji.

“Ovaj korak dodatno razvodnjava povijesne korijene kršćanske prisutnosti u zemlji. Bilo koja inicijativa međureligijskog dijaloga koju promiču turske vlasti gubi vjerodostojnost”, stoji u priopćenju Komisije biskupskih konferencija Europske unije ili COMECE.

Preobrazba crkve Svetog Spasitelja u Chori u džamiju ranije ovog mjeseca dogodila se četiri godine nakon sličnog pretvaranja bazilike Aja Sofije, još jednog legendarnog bizantskog kršćanskog mjesta, u džamiju. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan službeno je otvorio crkvu Chora za islamsko bogoslužje ranije ovog mjeseca.

“Ovo je korak dalje u razvodnjavanju povijesnih korijena kršćanske prisutnosti u zemlji, i to je žalosna odluka koja će otežati vjerski suživot. Ovakvim postupkom svaka inicijativa u vezi s međureligijskim dijalogom koju promiču vlasti u zemlji neminovno će izgubiti na vjerodostojnosti”, rekao je vlč. Manuel Barrios Prieto, glavni tajnik COMECE-a.

Crkva Svetog Spasitelja u Chori, izgrađena u četvrtom stoljeću, amblem je istočnog kršćanstva i značajan povijesni biljeg kršćanske prisutnosti u Turskoj. Pretvorena je u džamiju u 16. stoljeću za vrijeme Osmanskog carstva.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova oštro osudilo ovu odluku. To što se Chora koristi kao džamija narušava njezin karakter kao mjesta svjetske baštine UNESCO-a i potkopava njezin univerzalni kulturni značaj.

NAJNOVIJE!