Srpska pravoslavna crkva u Austriji broji oko 350.000 vjernika i imat će samostalnu eparhiju

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Austriji formirat će samostalnu eparhiju. Odlučio je to Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve na nedavnom Općem saboru u Beogradu.

Episkopi SPC-a zasjedali su u Beogradu od 14. do 18. svibnja pod predsjedavanjem patrijarha Porfirija, a zaključci sastanka objavljeni su u ponedjeljak u Beogradu.

Dosadašnja austrijsko-švicarska eparhija je podijeljena. Austrija će biti neovisna. Eparhiju će do daljnjega voditi episkop novosadski Irinej (Bulović), navodi se u priopćenju. Sjedište eparhije je Beč. Dosadašnji episkop Andrej (Ćilerdžić) ostaje episkopom eparhije Švicarske, koja obuhvaća i Italiju i Maltu. Sjedište je u Zürichu.

Episkop Irinej privremeno vodi Srpsku pravoslavnu crkvu u Austriji od početka studenoga 2023. godine. Tada je episkop Andrej privremeno od strane Sinoda Patrijaršije u Beogradu razriješen dužnosti na mjestu čelnika Crkve u Austriji, ali je ostao odgovoran za Švicarsku, Italiju i Maltu. O razlozima ove kadrovske promjene službeno ništa nije objavljeno, prenosi kath.net.

Srpska pravoslavna crkva je najveća pravoslavna crkva u Austriji. Broji oko 350.000 vjernika. Otprilike 25 župa raspoređeno je po cijeloj zemlji. Srpska pravoslavna crkva ima oko 180.000 vjernika u Švicarskoj i oko 70.000 u Italiji. Na Malti postoje dvije male zajednice.

NAJNOVIJE!